Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Mariupol a háború szíve, itt fog minden eldőlni

2022. április 10., vasárnap 16:55

„Ha erősebbek vagyunk ott, akkor közelebb kerül hozzánk a tárgyalás lehetősége, és előnyösebb helyzetben leszünk Moszkvával szemben” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Szerinte jelenleg Mariupol a „háború szíve”, itt fog minden eldőlni.

Ukrajna előnye az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon attól függ, hogy az ukrán erők milyen katonai sikereket érnek el a Donyec-medencében, azon belül is Mariupolban, ellenkező esetben az orosz csapatok ismét megszállhatják Ukrajna már felszabadított területeit – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az AP hírügynökségnek adott vasárnapi interjújában.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárost a „háború szívének” nevezte, és kijelentette, hogy ha a települést az ott élők feladnák, azzal jelentősen meggyengülne az ukrán fél tárgyalási pozíciója Oroszországgal szemben.

Minél erősebb a pozíciónk Mariupolban, annál erősebb lesz a pozíciónk az ország keleti részén, a Donyec-medencei régióban, és ha erősebbek vagyunk ott, akkor közelebb kerül hozzánk a tárgyalás lehetősége, és előnyösebb helyzetben leszünk a tárgyalásokon Moszkvával szemben

– fogalmazott az ukrán államfő.

Véleménye szerint ellenkező esetben az sem biztos, hogy egyáltalán folytatódnak a béketárgyalások, mert az orosz csapatok visszatérnek a már felszabadított területekre, így Moszkva már nem lesz érdekelt a párbeszéd folytatásában. Megjegyezte, hogy a polgári lakosok ellen elkövetett atrocitások után nehéz folytatni a tárgyalásokat Oroszországgal.

A védelmi vonal áttörésén dolgoznak Kelet-Ukrajnában

Az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz erők az ukrán csapatok védelmének áttörésére tesznek kísérleteket keleten, a Harkivi területi Izjum városnál, a megyeszékhelyt, Harkivot részlegesen blokád alatt tartják, változatlanul ostromolják Mariupolt, légicsapásokat hajtanak végre, és próbálják bevenni a város központját. Tüzérségi támadásokat hajtanak végre Harkiv városa és a Donyec-medencei települések ellen.

A déli országrészben lévő Herszoni területen az orosz erők nem hagynak fel az Olekszandrivka település bevételére tett kísérletekkel. A régió nyomdáiban röplapokat és brosúrákat, plakátokat nyomtatnak, amelyeken az úgynevezett Herszoni Népköztársaság kikiáltása melletti népszavazásra buzdítanak. A Luhanszki terület megszállt térségeiben pedig erőszakkal mozgósítják a helyi lakosokat az ukrán hadsereg ellen.

Kijev szerint egyre nagyobb az orosz veszteség

Az ukrán vezérkar legfrissebb, vasárnapi összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen 19 300 orosz katona esett el, mintegy ezer került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek

Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó arról számolt be, hogy az ukrán erők vasárnap hajnalban megsemmisítettek egy Izjum felé haladó orosz katonai konvojt. A visszavett Vilhivka településen pedig a terület megtisztítása közben orosz katonák holttestére bukkantak egy gödörben.

Ez példája annak, hogyan viselkednek ezek az embertelenek még a sajátjaikkal is

– jegyezte meg a kormányzó. Szinyehubov elmondta, hogy Lozova városból folytatódik a polgári lakosok kimenekítése, már csaknem húszezren hagyták el a települést.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. április 4-én Bucsában. Fotó: RONALDO SCHEMIDT / AFP)

Rovatok