Index Vakbarát Hírportál

Korrupciós pert napolnak el újra és újra

2022. április 11., hétfő 18:01

Hétfőn egyszer már nekifutottak, de néhány óra múlva ismét elnapolták a Dél-afrikai Köztársaság volt elnöke, Jacob Zuma ellen korrupció vádjával indított pert.

A pietermaritzburgi felső bíróságon folyó tárgyaláson Zuma nem vett részt, távollétét ügyvédje betegséggel indokolta. A tárgyalást Piet Koen bíró elnapolta május 17-ére, hogy addig Zuma benyújthasson egy beadványt, amelyet ügyvédje jelzett.

Az országot 2009 és 2018 között vezető, kedden A 80. életévét betöltő Zuma ellen összeesküvés, korrupció, pénzmosás és csalás miatt emeltek vádat.

Ártatlannak vallja magát, és kifogásolja az ellene folyó eljárást.

Az alkotmánybíróság tavaly júniusban már 15 hónap börtönbüntetésre ítélte, mert az idézés ellenére nem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán – írja az MTI.

Ezt követően hívei tüntetéseket robbantottak ki a volt elnök szülőhelyén, KwaZulu-Natal tartományban, valamint Johannesburg és Pretoria térségében.

A zavargásokban hivatalos adatok szerint legalább 337-en haltak meg, és több milliárd forintnyi kár keletkezett, az erőszak megfékezése és a rend helyreállítása érdekében pedig a hadsereget is mozgósították.

Amennyiben bűnösnek találják, Zuma akár 25 évi börtönbüntetést is kaphat.

Rovatok