Index Vakbarát Hírportál

Először tárgyalt uniós vezető Putyinnal, nagyon kemény volt

2022. április 11., hétfő 16:55

Karl Nehammer első európai uniós vezetőként találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát február 24-én. Az osztrák kancellár szerint közvetlen és nyílt volt a megbeszélés, ugyanakkor nagyon kemény is.

Miután Karl Nehammer osztrák kancellár szombaton Kijevben tett látogatást Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél, hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozott.

Nagyon közvetlen, nyílt és kemény volt a megbeszélés

– értékelt Karl Nehammer, aki első európai uniós vezetőként találkozott Putyinnal a háború február 24-i kezdete óta.

A kancellár elmondása szerint a moszkvai megbeszélés – amely a CNN szerint 75, a BBC szerint viszont kilencvenperces volt – legfontosabb üzenete az volt az orosz elnök felé, hogy véget kell vetni az ukrajnai háborúnak, mert mindkét oldalon csak vesztesek vannak. A találkozó nem baráti jellegű volt, ugyanakkor Karl Nehammer kancellár kötelességének érezte, hogy személyesen beszéljen Vlagyimir Putyinnal, és ne hagyja szó nélkül a történteket.

Addig szigorítanak a szankciókon, amíg emberek halnak meg Ukrajnában

Nehammer a Bucsában és más helyeken elkövetett súlyos háborús bűnökről is beszélt Putyinnal, és közölte, hogy minden felelőst felelősségre kell vonni.

Mondtam Putyin elnöknek, hogy az Oroszország elleni szankciók érvényben maradnak, és mindaddig szigorítunk, amíg emberek halnak meg Ukrajnában

– mondta a kancellár, hozzátéve, hogy előtte Ukrajnában járt, ahol a saját szemével látta a háború által okozott mérhetetlen szenvedést. Nincs alternatívája a közvetlen tárgyalásoknak Oroszországgal, még akkor sem, ha ez nézeteltéréseket szül.

A kancellár szerint az Európai Unió most egységesebb, mint valaha, és világosan közölte Putyinnal, hogy sürgősen szükség van a humanitárius folyosókra, hogy ivóvizet és élelmiszert tudjanak szállítani az ostromlott városokba, valamint kihozzák a nőket, a gyerekeket és a sebesülteket.

A háború elszigeteli Oroszországot

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter korábban kijelentette, hogy a kancellár a megbeszélésen közli Putyinnal, hogy a háború elszigeteli Oroszországot, egyúttal erkölcsi vereséget szenved, és minden, amit tesz, az rossz.

A külügyminiszter szerint az utazás célja volt a humanitárius folyosók kialakítása is, hogy a humanitárius szervezetek végezhessék a munkájukat, és ki tudják menekíteni a civileket az olyan városokból, mint például Mariupol.

Nehammer a találkozót megelőzően arról beszélt, hogy bátorítaná a két ország közötti párbeszédet – írja az Infostart. Ausztria katonai semlegessége ellenére Ukrajna mellé állt, támogatta az Oroszország elleni szankciókat, valamint orosz diplomatákat is kiutasított az országból. Sokak szerint ezzel nehezen egyeztethető össze a moszkvai látogatás, ám a kancellár szerint ez nem jelenti azt, hogy Ausztria feladná az álláspontját.

Ewa Ernst-Dziedzic, az Osztrák Néppárt koalíciós partnere, a Zöldek pártjának szóvivője szerint a látogatásnak nincs köze a diplomáciához, és Putyin propagandacélokra használja fel, elemzők pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy

AUSZTRIA FÖLDGÁZELLÁTÁSÁNAK KÖRÜLBELÜL nyolcvan SZÁZALÉKA OROSZORSZÁGBÓL ÉRKEZIK.

Az oroszok kezdeményezték, hogy a megbeszélés után Vlagyimir Putyin és Karl Nehammer közös sajtótájékoztatót tartson, ám az osztrák kancellár ezt elutasította.

Ausztria segít a háború befejezése érdekében

Az osztrák kancellár szombaton Volodimir Zelenszkijnél tett látogatást, amelyet követően közölte, hogy Ausztria segít enyhíteni az ukrán nép humanitárius szenvedéseit.

Köszönjük a nyílt és őszinte beszélgetést és a meleg fogadtatást Kijevben. Ausztria tudja, mit él át most az ukrán nép. Mindent megteszünk a humanitárius szenvedések enyhítése és a háború befejezése érdekében

– mondta Karl Nehammer.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, hétfői percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Karl Nehammer Moszkvában 2022. április 11-én. Fotó: Bundeskanzleramt / Dragan Tatic / Handout / Reuters)

Rovatok