Index Vakbarát Hírportál

Legalább húsz halálos áldozatot követeltek az áradások Dél-Afrikában

2022. április 12., kedd 18:21

Dél-Afrikában napok óta tartanak a heves esőzések és sárcsuszamlások, amelyek legalább húsz ember életét követelték.

Az eset a tengerparti KwaZulu-Natal tartományban történt, ahol sokan eltűntek. A mentőszolgálatok túlélők után kutatnak – írja BBC.

Durban városában néhányan a háztetőkön állva várták a mentést, de a helyi média jelentése szerint csak egy helikopter áll rendelkezésre az emberek kimentésére. A város főbb útjait lezárták, és a sárcsuszamlások sok házat leromboltak. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás a szokásosnál is hevesebb esőzésekhez vezet Afrika déli részén.

Durban és a környező városokat magában foglaló terület, eThekwini város polgármestere bocsánatot kért a lakosoktól, akik ott rekedtek segítség nélkül, miután a segélyhívó központot egyik napról a másikra túlterhelték.

Mxolisi Kaunda polgármester azt is elmondta: erőfeszítéseket tesznek a víz- és áramellátás helyreállítására, amely a város egyes részein szünetel, miután hétfő este a város legtöbb villanyerőművét elöntötte a víz, és több víztisztító telep is megsérült. A lakosságnak azt tanácsolta, hogy az otthonuk elvesztése esetén a közösségi házakban keressenek menedéket.

A dél-afrikaiak fotókat tettek közzé az interneten a pusztításról, köztük ezt a beomlott utat Umdloti üdülővárosban:

Egy férfi által megosztott felvételek egy lerombolt hidat ábrázolnak az Everton Conservancyben, az eThekwini Metropolitan Municipality külterületén:

Kedden további esőzések várhatók KwaZulu-Natal déli részén a Dél-afrikai Meteorológiai Szolgálat előjelzése szerint. Azt tanácsolják a polgároknak, kerüljék el az elárasztott utakat és hidakat.

Rovatok