Index Vakbarát Hírportál

Ezért veszít olyan sok harckocsit Oroszország

2022. április 12., kedd 09:59

Oroszország több száz harckocsit vesztett az orosz–ukrán háború alatt. Szakértők szerint a nagy veszteség két dolognak tudható be: elsősorban a fejlett ukrán páncéltörőknek, illetve annak, hogy az orosz erők nem használják hatékonyan a katonai járműveiket – számolt be a BBC.

Az ukrán fegyveres erők beszámolója szerint Oroszország eddig több mint 680 harckocsit vesztett a háború alatt. Azonban az Oryx katonai és hírszerzési blog korábban közölte, hogy az orosz veszteségek akár elérhetik a 460 harckocsit és mintegy kétezer egyéb páncélozott járművet.

Egyes források szerint Oroszországnak a konfliktus kezdetén 2700 harckocsi növelte a támadóerejét. Akkor minek köszönhető, hogy az orosz lánctalpasok közel negyede odaveszett a háborúban? A BBC összeszedett minden információt, amit tudni lehet az orosz páncélosok kudarcáról és arról, hogy ez minek tudható be.

Az ukránok páncéltörő fegyvere

Az Egyesült Államok a háború kezdetén kétezer Javelin páncéltörőt szállított Ukrajnának, és azóta legalább ugyanannyit. Az amerikai fejlesztésű Javelin rakétákat úgy lehet kilőni, hogy a rakéta a tankok tetején robbanjon fel, ahol a leggyengébb a páncélzat.

Az orosz harckocsik többsége reaktív páncélzattal van felszerelve, ami képes elnyelni a rakéták becsapódási erejét, a Javelinek azonban két robbanófejjel vannak felszerelve. Ez azt jelenti, hogy amikor az első rakéta becsapódik, szétrobbantja a reaktív páncélzatot, majd a második átfúrja az alatta lévő alvázat.

Az amerikaiakon kívül az Egyesült Királyság is küldött legalább 3600 NLAW-rakétát Ukrajnának. Ezeket hasonlóképp tervezték, mint az amerikai gyártmányt: akkor robbannak, amikor átfúrják magukat a harckocsik tetején.

Nick Reynolds, egy hadviseléssel foglalkozó kutató szerint a Javelin és az NLAW nagyon hatékonyak, elmondása szerint ezek nélkül „Ukrajna helyzete egészen más lenne”.

A taktika hibádzik

Az orosz hadsereg zászlóaljtaktikai csoportokból áll össze, harckocsikból, gyalogságból és tüzérségből álló önálló harci egységekből. Ezeket általában nagyszámú páncélozott jármű és viszonylag kevés gyalogos alkotja.

Phillips O’Brien brit stratégiai professzor szerint Oroszország viszonylag kevés szárazföldi csapattal rendelkezik. Ezért is van az, hogy a harckocsikat használják fel annak érdekében, hogy ütőképes egységeket alakítsanak ki.

O’Brien professzor szerint ez a helyzet okozza az orosz hadsereg nagy veszteségét. Így az ukrán csapatok könnyen csapdába ejthették a kevés katonával őrzött harckocsioszlopokat.

Rossz az orosz felkészültség

Az Oryx szerint az orosz harckocsik felét nem az ellenség semmisítette meg, elhagyták vagy az ukrán csapatok foglalták el őket. A szakértők ezt az orosz hadsereg logisztikai hibáira, illetve a katonák hozzá nem értésére vezetik vissza.

Phillips O’Brien szerint néhány tankot azért hagytak magára, mert kifogyott az üzemanyag, de voltak olyanok is, amelyek elakadtak a tavaszi sárban. Szerinte ez is komoly logisztikai hibáról árulkodik.

Nick Reynolds, a brit védelmi és biztonsági intézet szakértője szerint az orosz szárazföldi erők legfőképp sorkatonából és újoncból állnak. Ez jó magyarázata lehet a hozzá nem értésnek. A szakértő szerint volt olyan is, hogy a katonák egyszerűen otthagyták járműveiket, és elmenekültek, ami a harci akarat is hiányát jelezheti.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, keddi percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Megsemmisült orosz tank a Kijev megyei Buzovában 2022. április 11-én. Fotó:  MTI / EPA / Oleg Petraszjuk)

Rovatok