Index Vakbarát Hírportál

Egy biztonsági őr merényletet tervezett a spanyol miniszterelnök ellen

2022. április 12., kedd 14:55

Pedro Sánchez spanyol kormányfő meggyilkolásának tervezése és tiltott fegyverek birtoklása miatt első fokon hét és fél éves börtönbüntetésre ítélt egy férfit a központi büntetőbíróság kedden Madridban.

A biztonsági őrként dolgozó, 66 éves Manuel Murillót 2018 novemberében vették őrizetbe a hatóságok, miután közösségi oldalakon és a WhatsApp telefonos alkalmazásban írt üzeneteket arról, hogy megölné a miniszterelnököt, továbbá segítséget kért a merénylet elkövetéséhez – értesít az MTI.

Sánchezt le kell vadászni, mint egy szarvast, és kitenni a fejét a kandalló fölé

– írta a katalán Terrassa városában élő férfi egyik üzenetében.

Murillo azután kezdte el nyilvánosan tervezgetni a gyilkosságot, hogy a 2018 júniusában hatalomra került szocialista kormány bejelentette, hogy egyik első intézkedéseként exhumálni fogja Spanyolország egykori diktátora, Francisco Franco tábornok földi maradványait az Elesettek Völgyének bazilikájából.

Ha kell, odamegyek felfegyverkezve, és leülök Franco sírjára, és ha közelítenek, lövök

– írta a Terrassa Spanyolországért nevű WhatsApp-csoportban.

A bíróság ítélete szerint Murillo üzeneteiben egyre buzgóbban fejezte ki elszántságát, hogy végez a miniszterelnökkel annak érdekében, hogy változást idézzen elő a spanyol politikai helyzetben.

Kijelentései mellett a bíróság veszélyeztető körülményként értékelte, hogy a házkutatáskor a férfi lakásában és autójában összesen húsz fegyvert találtak, amelyből hét típus birtoklása tiltott.

Ráadásul Murillo képzett lövész, a helyi sportlövőklub tagja volt.

A bíróság kizárta a pszichés zavart vagy az alkoholos, illetve gyógyszeres befolyásoltságot a fenyegető üzenetek okaként. A per során a vádlott arra hivatkozott, hogy rossz időszakon ment keresztül, sokat ivott és pszichotróp szereket szedett, amelyektől hallucinált. Mint mondta, valójában sosem állt szándékában végrehajtani a gyilkosságot, és a bíróságon elnézést kért „állatias” viselkedéséért.

A bíróság megállapítása szerint annak ellenére, hogy Murillónak megvolt az elszántsága, az eszköze és a képzettsége is a merénylethez, nem valószínű, hogy a kormányfő meggyilkolására vonatkozó tervét sikerült volna véghezvinnie.

Rovatok