Index Vakbarát Hírportál

Az oklahomai kormányzó aláírta az abortuszt szinte teljesen betiltó törvényt

2022. április 13., szerda 07:02

Az abortuszt végzőt akár tízévi börtön és 100 ezer dollár pénzbüntetésre is ítélhetik, de az anya nem büntethető.

Kevin Stitt oklahomai republikánus kormányzó aláírta kedden azt a törvényt, amely minden esetben tiltja az abortuszt az amerikai tagállamban, kivéve, ha az anya életét mentik meg vele – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Az intézkedés illeszkedik abba a tendenciába, hogy több, republikánus vezetésű tagállamban megnyirbálják az abortuszhoz fűződő jogokat.

Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság pedig ismét megvitatni készül a csaknem ötven éve érvényben lévő, a művi terhességmegszakításra vonatkozó  törvényt.

A törvény megszövegezésében részt vevő Nathan Dahm republikánus szenátor kijelentette:

Az országban a mienk lett a legerősebb életpárti törvény.

Az abortuszhoz fűződő jogokért küzdők már jelezték, hogy jogi úton megtámadják a jogszabályt, az ugyanis alkotmányellenes a megítélésük szerint. Az AP megjegyezte: az elmúlt években volt már példa arra, hogy egy  szövetségi bíróság alkotmányellenesnek ítélt hasonlóan szigorú törvényt éppen Oklahomában, de más tagállamokban is.

A szövetségi legfelsőbb bíróság – fellebbezés után – nemrégiben hagyta érvényben azt az új texasi törvényt, amely szintén szigorítja az abortuszt. Az Egyesült Államok utóbbi évtizedeinek egyik legszigorúbb abortusztörvénye éppen Texasban született:

10 ezer dollár jutalmat kaphat az a magánember, aki az ügyészséget hozzásegíti egy sikeres perhez abortuszt végző orvos vagy bárki ellen, aki a művi terhességmegszakításhoz segítséget nyújtott.

Rovatok