Index Vakbarát Hírportál

A WHO vezetője rasszizmust emleget, amiért nagyobb figyelmet fordítanak Ukrajnára, mint Etiópiára

2022. április 14., csütörtök 09:16

Szerinte a világ nem egyformán bánik az emberi fajjal.

Dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője szerint az Ukrajnának nyújtott segítség töredéke jut más humanitárius válságokra. Ukrajna megsegítése nagyon fontos, mert az egész világra hatással van, de az etiópiai Tigray tartomány, Jemen, Afganisztán vagy Szíria nem kapja meg ugyanazt a figyelmet.

Sehol a Földön nincs olyan hely, ahol emberek millióinak egészsége nagyobb veszélyben lenne, mint Etiópia Tigray régiójában

– mondta Gebrejeszusz Guardian információi szerint.

Őszintén és nyíltan meg kell mondanom, hogy a világ nem egyformán bánik az emberi fajjal. Egyesek egyenlőbbek, mint mások. És amikor ezt mondom, az fáj nekem. Mert én ezt látom. Nagyon nehéz elfogadni, de ez történik

– tette hozzá.

Tedros, aki Tigrayból származik, elmondta, hogy az ENSZ megállapította, hogy napi 100 teherautónyi életmentő humanitárius szállítmányra van szükség az etiópiai régió számára – írja a BBC. Tigrayban a háború a TPLF – az etióp politikát közel három évtizeden át uraló csoport – és a kormány között 2020 novemberében tört ki hónapok óta lappangó feszültség után.

A harcokban ezrek haltak meg – köztük civilek –, miközben millióknak van égető szükségük humanitárius segélyre, a szövetségi kormányt pedig azzal vádolják, hogy akadályozza a segélyezési erőfeszítéseket. A háborúban álló felek állítólag bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat hajtottak végre és szexuális erőszakot alkalmaztak. 

Az ENSZ a jemenit tartja a világ legsúlyosabb humanitárius válságának, és hozzáteszi, hogy Afganisztánban 24 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre a túléléshez. Szíriában pedig 11 éve tart a polgárháború, amiben mintegy félmillió ember vesztette életét, és milliók kényszerültek lakóhelyüket elhagyni.

Oroszország 50 nappal ezelőtt, február 24-e csütörtökén szállta meg Ukrajnát. A bukovinai polgári gyilkosságok helyszínére látogató háborús bűnösök ügyészei tetthelynek nevezték Ukrajnát, Joe Biden amerikai elnök pedig azzal vádolta az orosz erőket, hogy népirtást követtek el az országban. 

Rovatok