Index Vakbarát Hírportál

Kiállítás nyílik II. Erzsébetről és a brit királynőkről

2022. április 14., csütörtök 08:20

A londoni Sotheby's aukciósházban nyíló tárlat május 28. és június 15. közt lesz látogatható.

A különleges kiállítással az idén 70 éve uralkodó II. Erzsébet előtt tisztelegnek. A londoni Sotheby's aukciósházban nyíló kiállítás május 28. és június 15. közt lesz látogatható.

A tárlatban mind a hét megkoronázott, az uralkodói címet saját jogon viselő brit királynő portréját kiállítják. Köztük szerepel Andy Warhol II. Erzsébetet megörökítő 1985-ös pop-art nyomata is a művész Reigning Queens-sorozatából, amely kék tónusban ábrázolja a jelenlegi uralkodót az ezüstjubileum alkalmából kiadott hivatalos fotó alapján.

Ezenkívül I. Erzsébet, I. Mária, II. Mária, Anna királynő, Viktória királynő és Mária skót királynő portréi is megtekinthetőek lesznek. A portrék mellett még 40 díszes brit és európai királyi udvarokból származó nemesi és arisztokrata tiara lesz látható, ezek közül sokat először állítanak ki. A különleges darabok közé tartozik a Van Cleef & Arpels 1960-as évekbeli, türkizzel és gyémánttal díszített tiarája. 

Sebastian Fahey, a Sotheby's európai, közel-keleti és afrikai ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy először hoztak létre ilyen tárlatot, és megvalósítása érdekében számos intézmény és magánszemély megmozdult. I. Erzsébet portréját – amely a spanyol armadának 1588-as Anglia ellen indított, de elbukott háborújára emlékezik – például Bedford hercegének Woburn Abbey-ban található gyűjteménye adta kölcsön. 

A fentieken kívül a tárlaton néhány fontos, a királynőkhöz kötődő történelmi kéziratot is bemutatnak majd. Köztük például Northumberland hetedik grófjának halálos ítéletét, amelyet I. Erzsébet írt alá. Ezt az 1572-ből származó dokumentumot az Alnwick-kastélyból kapták kölcsön a tárlathoz.

A kiállítás az aukciósház jubileumi művészeti fesztiváljának része lesz, amelyet a királynő 70 évvel ezelőtti trónra lépését ünneplő, egy hónapon át tartó rendezvénysorozatban tartanak meg. 

Rovatok