Index Vakbarát Hírportál

A világon elsőként tesztelték sikeresen a lézeres légvédelmi rendszert

2022. április 14., csütörtök 17:45

Sikeresen tesztelték a rakéták és drónok megsemmisítésére szolgáló lézeres légvédelmi rendszert Izraelben – első alkalommal a világon.

Az izraeli védelmi minisztérium közölte, hogy sikeres teszteket hajtottak végre repeszek, rakéták, páncéltörő rakéták és drónok elfogására lézersugarakkal. A kifejlesztett légvédelmi rendszer alapvető részeit a közeljövőben adják át a légierőnek, ám a fegyvert csak egy-két év múlva állíthatják hadrendbe.

Világviszonylatban is történelmi eseményről van szó, először képes egy ország tüzelő és elfogó energiafegyverekkel harcolni

– mondta Janiv Rotem dandártábornok, a védelmi minisztérium kutatási-fejlesztési osztályának vezetője, hozzátéve: miután 2019-ben kifejlesztették a száz kilowattos lézersugár-kilövőt, az elmúlt időszakban rengeteget dolgoztak rajta, hogy húsvétig elkészüljön a lézeres légvédelmi rendszer, amely minden lövési kísérletnél sikeres volt.

A következő cél, hogy háborúban részt vevő szárazföldi erők számára tervezzenek lézeres védelmi rendszereket, valamint a légierő repülőgépeiről indítható lézersugarat hozzanak létre támadófegyverként.

A jelenleg működő Vaskupola légvédelmi rendszertől eltérően a lézerrendszer képes lesz már az ellenséges terület fölött elfogni a rakétákat, még mielőtt elérnék Izraelt.

Rovatok