Index Vakbarát Hírportál

A texasi kormányzó busszal szállíttatja a migránsokat Washingtonba

2022. április 14., csütörtök 19:36

Megérkezett Washingtonba az első olyan busz, amely Texasból egyenesen a szövetségi fővárosba, Washingtonba szállította az Egyesült Államok déli határáról a migránsokat – jelentette a Texas Tribune című amerikai internetes portál.

A migránsokat a szövetségi törvényhozás épületétől, a Capitoliumtól pár sarokra fekvő Union Station vasútállomásnál tették ki, s ott a katolikus egyház önkéntesei vették gondozásba őket.

Joe Biden amerikai elnök nemrégiben bejelentette: a kereskedelmi busz- és repülőjáratokon májustól megszűnnek a járványügyi korlátozások, ezzel egyidejűleg megszűnik a déli határokon a vírusteszt, illetve az ehhez kötött várakozási idő is.

A szövetségi kormányzat április elején megkezdte a migránsok átszállítását a határról Uvalde nyugat-texasi városba. Ez a texasiak jó részében felháborodást keltett, és Greg Abbott republikánus kormányzó a múlt héten bejelentette, hogy a határok megnyitását követő bevándorlási hullám féken tartása érdekében „drasztikus” lépéseket tervez.

E lépések egyike: a tagállami katonai csapatok segítségével a határról egyenesen az Egyesült Államok fővárosába, Washingtonba küld buszokat az országba belépő menekültekkel. Őket a törvényhozás központi épületéhez, a Capitoliumhoz szállítják. Ott „a Biden-adminisztrációnak lehetősége nyílik közvetlenül ellátni azokat az embereket, akiket ők [a Biden-adminisztráció] engedtek át a határon” – jelentette ki Abbott a múlt heti sajtótájékoztatóján.

A kormányzó hivatalának közleménye részletesen kifejtette, hogy a buszoztatási program teljes mértékben önkéntes alapon működik, emellett kizárólag olyan migránsok ülhetnek fel a járművekre, akik már túlestek a Belbiztonsági Minisztérium átvilágításán, és megkapták az esetleg menekültjogi kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat is.

Texas kormányzója sajtóértekezletén arról számolt be, hogy szövetségi tisztviselők szerint a határok május elejére ütemezett megnyitásával naponta akár 18 ezer migráns is beléphet a déli határokon az Egyesült Államok területére. Abbott szerint „nem várható el Texastól, hogy cipelje azt a terhet, amelyet a Biden-kormányzat határvédelmi kudarca okozott”.

Rovatok