Index Vakbarát Hírportál

Csődbűntett miatt kerülhet börtönbe Boris Becker

2022. április 16., szombat 17:03

Egy londoni esküdtszék a csődjével kapcsolatos 24 vádpontból négyben bűnösnek találta a volt teniszlegendát. Az 54 éves játékost azzal vádolták: nem számolta fel vagyontárgyait, köztük néhány régi trófeát, hogy rendezze adósságait. A hónap végére beharangozott ítélethirdetés után rácsok mögé kerülhet.

Boris Beckert csődbűntettek miatt állították a vádlottak padjára. Fizetésképtelenségét 2017-ben jelentette be, miután egy spanyol ingatlanra 4,2 millió eurós hitelt vett fel.

Az esküdtszék a többi között a vagyonnyilatkozat elmulasztása és az adósság eltitkolása miatt találta bűnösnek. Húsz vádpontban azonban felmentették.

Az ítélethirdetés április 29-én várható – jelentette a Deutsche Welle.

A korábbi világelső és hatszoros Grand Slam-bajnok azt állította a vagyonát menteni próbáló vagyonkezelőknek, hogy több trófea nincs a birtokában.

Azt mondta: wimbledoni serlege a Tennis Hall of Fame-ben van, egy másik a Német Teniszszövetségnél, a harmadikat pedig az édesanyja kapta.

Hozzátette, hogy a hiányzó elismerések számára nem képviselnek jelentős értéket.

A vád szerint viszont bevételeit egy üzleti számlára utalták, amit privát „malacperselyként” kezelt.

Csődbejelentése után arra tett ígéretet, hogy a teniszkarrierje során megnyert trófeák eladásából kifizeti tartozását, csak éppen az volt a bökkenő, hogy 14 trófeáról azt sem tudta, hol lehetnek.

Akkoriban a wimbledoni és az ausztrál torna szervezői cáfolták Beckert. Mint közölték: náluk nincsenek a díjak, a Német Teniszszövetség és a Tennis Hall of Fame sem őrzi azokat.

Egyéb érdekeltségei között szerepel egy londoni lakás, egy 825 ezer eurós bankkölcsön, továbbá tetemes összegek, amelyeket volt feleségének, Barbara Beckernek, illetve Sharlely „Lilly” Beckernek és egy barátjának utalt át.

Saját számlájának mérlegét 300 ezer euróval javította, csinos összegeket költött divatszaküzletekben ruházkodásra, fiával, Noah-val közös számlájára pedig tandíjat és egyéb célokra szánt pénzeket transzferált.

Becker, aki 16 éves teniszpályafutása során 49 egyéni bajnoki címet nyert, tagadta az ellene felhozott vádakat.

A tizenéves német hősből dollármilliomos lett

Mindössze 17 éves volt, amikor 1985. július 7-én, ráadásul nem kiemelt játékoskánt megnyerte a wimbledoni férfidöntőt. Azóta is ő minden idők legfiatalabb wimbledoni bajnoka.

Utolsó meccsét is az All England Lawn Tennis & Croquet Club wimbledoni pázsitján játszotta, de kikapott.

Karrierje során gyakran sérült meg.

Két új csípőm van, és egy tíz centiméteres fémlemez a jobb bokámban, ráadásul enyhén sántítok

– panaszolta a sajtónak.

Pályafutása során, a nyolcvanas és kilencvenes években Becker összesen 25 millió dollárt keresett csak pénzdíjakból. Már ebből az összegből is egy életre bebiztosíthatta volna magát anyagilag.

Teljes bevétele azonban ennek a duplája volt. A pénzdíjakon kívül busásan jutalmazták szponzorai, reklámbevételei is bőven voltak, így a számítások szerint összesen 50 millió dollárt keresett két évtized alatt.

A vagyonával azonban nem tudott bánni.

Olyan adósságot halmozott fel, amit egy londoni bíró 2017-ben nem nevesített ugyan, de azt mondta, hogy az összeg „történelmi”. Tartozásai két évvel korábban kezdtek felhalmozódni.

A lejtmenet azonban évekkel korábban kezdődött.

Adóhátralék, költséges válás

Becker pénzügyi gondjai nem 2015-ös keltezésűek. A visszavonult teniszcsillag 2001-ben 7 millió dollárnyi euró adóhátralékkal tartozott hazájának, Németországnak. Az első feleségétől is ugyanebben az évben vált el: 10 millió dollárjába került a boldogító nem kimondása.

Egy évvel később, 2002-ben 1,7 millió eurós adócsalásért ítélték el két év felfüggesztett börtönbüntetésre. A bíró megállapította, hogy bár Becker – sok más gazdag hírességhez hasonlóan – 1991 és 1993 között hivatalosan egy monte-carló-i címre jelentkezett be, ideje nagy részét azonban valójában Münchenben töltötte.

Egy csődbe ment cég, a Sportgate többségi részvényeseként 2007-ben újra bíróság elé citálták, ahol egy 114 ezer eurós összeg megfizetésére kötelezték. Jól megúszta, mert a tétel sokkal kisebb volt a hitelezők eredeti követelésénél.

Nem egy kifinomult egyéniség, ha pénzügyekről van szó

– mondta róla ügyvédje, John Briggs.

Boris Beckert az április 29-re beharangozott ítélethirdetés előtt – óvadék ellenében – szabadlábra helyezték. A négy vádpontban kiszabható maximális büntetés tételenként hét év lehet.

Csődbűntettekért nagyon ritkán nyilvánítanak bűnösnek valakit. Ilyen esetben ugyanis általában együttműködőek az emberek, így még a vádemelés is elmarad.

„Az eljárás meghiúsítására és a törlesztés elkerülésére tett kísérleteinek mértéke tehát meglehetősen kivételes lehetett” – mondta Boris Becker ügyéről Alex Jay, egy londoni végrehajtó iroda vezetője.

(Borítókép: Boris Becker 2022. április 5-én. Fotó: REUTERS / Tom Nicholson)

Rovatok