Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij: Nem hiszek a világnak

2022. április 17., vasárnap 21:09

Volodimir Zelenszkij szerint a világnak fel kell készülnie arra, hogy Putyin taktikai atomfegyvert használ.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől megkérdezték, mit gondol arról, amikor a világ politikusai azt mondják, hogy „soha többé” a holokauszt nemzetközi emléknapján, tekintettel arra, mi történik az országában.

Nem hiszek a világnak. Nem hiszünk a szavaknak. Oroszország eszkalációja után nem hiszünk szomszédainknak. Nem hisszük el mindezt. Az egyetlen hit, ha hiszünk magunkban, az embereinkben, a fegyveres erőinkben és abban, hogy az országok nemcsak szavaikkal, hanem tetteikkel is támogatnak bennünket

– mondta Zelenszkij a CNN riporterének.

A politikus, aki elvesztette családját a holokausztban, hozzátette: 

 Soha többé – mindenki erről beszél, és amint látható, nem mindenkinek van bátorsága cselekedni.

Zelenszkij kijelentette, hogy kész diplomáciai kapcsolatba lépni Oroszországgal a háború befejezése érdekében, de az ukránok elleni orosz támadások megnehezítik ezt, ugyanakkor szerinte nem garantálható, hogy Oroszország nem próbálja meg újra elfoglalni Kijevet, ha képes lesz elfoglalni a Donbászt.

Ezért nagyon fontos számunkra, hogy ne engedjük tovább őket, hogy megálljuk a helyünket, mert ez a csata befolyásolhatja az egész háború menetét. Nem bízom az orosz hadseregben és az orosz vezetésben. Az, hogy elmentek, elmenekültek Kijevből, még nem jelenti azt, hogy ha képesek elfoglalni a Donbászt, nem mennek tovább Kijev felé

– mondta Zelenszkij. 

 

Természetesen Ukrajna győz, de fel kell készülni, hogy Putyin atomot vet be

A CNN szerint az, hogy az ukrán hadsereg sikeresen ellenállt Oroszország offenzívájának, meglepetést szerzett az amerikai hírszerzésnek és a Kremlnek is, amely gyors és egyértelmű győzelemre számított.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna győz-e az Oroszországgal való konfliktusban, Zelenszkij egyértelműen igennel válaszolt: „Igen, természetesen Ukrajna győz.”

Zelenszkij szerint a világnak fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy Putyin taktikai atomfegyvert használ, mert nem becsüli az ukrán életeket.

Az ukrán elnök úgy fogalmazott: Ukrajna szörnyű polgári áldozatokat szenvedett országszerte a harcok közepette. Beszélt azokról a borzalmakról, amelyeket országa átélt, és továbbra is segítséget sürgetett Ukrajna számára a közelgő orosz offenzíva miatt Ukrajna keleti és déli részein.

Macronnak el kell mennie Ukrajnába, hogy szembesüljön a történtekkel

Joe Biden amerikai elnök múlt heti kijelentésére reagálva, miszerint az orosz erők által elkövetett polgári gyilkosságok népirtásnak tűnnek, Zelenszkij azt mondta:

Ugyanaz a véleményem, mint Biden elnöknek. Nézzék, mi történt Bucsában. Világos, hogy nem is háború, hanem népirtás. Csak embereket öltek meg. Nem katonákat, hanem civil embereket. Csak lövöldöztek az utcákon. Az emberek bicikliztek, buszoztak vagy csak sétáltak, majd az utcákon holttestek hevertek.

Emmanuel Macron francia elnök Biden népirtással kapcsolatos megjegyzéseire válaszolva azt mondta, hogy nem tartja építő jellegűnek ezt a retorikát.

Zelenszkij a CNN-interjúban elmondta, hogy beszélt erről Macronnal, és kifejezte a szándékát, hogy azt szeretné, ha a francia elnök elmenne Ukrajnába, hogy első kézből lássa az atrocitásokat.

Azt hiszem, szeretne lépéseket tenni annak érdekében, hogy Oroszország párbeszédet kezdeményezzen velünk. Elmondtam neki, hogy szeretném megértetni, hogy ez nem háború, ez semmi más, csak népirtás

– mondta Zelenszkij, hozzátéve: „Meghívtam, hogy jöjjön el, amikor lehetősége lesz rá. Ha eljön, és meglátja, biztos vagyok benne, hogy megérti.”

Biden is kapott meghívót Zelenszkijtől

Zelenszkij azt mondta, azt is szeretné, ha Biden is látogatást tenne országában. Az amerikai elnök a múlt héten maga vetette fel, hogy Ukrajnába látogat.

Egyelőre azonban úgy tudni, hogy az amerikai tisztviselők még megbeszéléseket folytatnak arról, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő ellátogasson-e Ukrajnába.

Szerintem megteszi, de ez természetesen az ő döntése. Ez a biztonsági helyzettől is függ, de ő az Egyesült Államok vezetője, és ezért el kellene jönnie

– mondta az ukrán elnök, aki szerint a 800 millió dolláros kiegészítő finanszírozás, amelyet Biden a múlt héten hagyott jóvá Ukrajna számára új és fejlettebb fegyverek beszerzésére, hasznos volt – de még többre van szükség.  

Természetesen többre van szükségünk. De örülök, hogy most segít nekünk

– mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy nincs sok ország, amely valóban segített volna Ukrajnának.

Egy ember, aki a legteljesebben szerette az életet

Zelenszkij elutasította az Egyesült Államok és más országok által felvetett néhány aggályt, miszerint Ukrajna katonáit nem képezték ki az ország által kért fegyverek egy részének használatára. 

Felkészültek vagyunk bármilyen típusú berendezés használatára, de nagyon gyorsan kell ezeket ideszállítani. Megvan a képességünk, hogy megtanuljuk az új berendezések használatát. De ezeknek gyorsan kell jönniük

– hangsúlyozta az ukrán elnök.

Zelenszkijt megkérdezték, hogyan szeretné, ha emlékeznének rá.

Egy ember, aki a legteljesebben szerette az életet. És szerette a családját, és szerette a szülőföldjét. Egyáltalán nem hős. Azt akarom, hogy az emberek olyannak fogadjanak el, amilyen vagyok. Rendes ember

– válaszolta az ukrán elnök.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij 2022. április 11-én. Fotó: Ukrainian Presidential Press Service / via Reuters)

Rovatok