Index Vakbarát Hírportál

Óriási csapást mértek Lvivre, mindenkivel elrakatják a fényképezőket

2022. április 18., hétfő 09:53

Támadás érte Lvivet hétfő reggel, a Lviv Megyei Katonai Közigazgatás vezetője szerint négy rakéta csapódott be. Az eddigi információk szerint heten meghaltak és 11-en megsebesültek.

Makszim Kozickij, a Lviv Megyei Katonai Közigazgatás vezetője megerősítette, hogy támadás történt, állítása szerint négy rakéta csapódott be Lviv régióban.

Továbbra is légiriadó van érvényben, maradjon mindenki menedékhelyen!

– szólította fel a lakosságot Kozickij a térségben történt rakétatámadások miatt, hozzátéve, hogy lehetőleg ne fényképezzenek és filmezzenek az emberek, valamint ne terjesszenek feltételezéseket különböző csatornákról informálódva.

Kozickij azt is elmondta, hogy az előzetes információk szerint a rakétákat repülőgépekről lőtték ki a Kaszpi-tenger irányából.

A légicsapásokban heten meghaltak és 11-en megsebesültek.

A BBC tudósítása szerint legalább öt robbanás történt a lengyel határhoz közeli város nyugati részén. A robbanások helyszínéről sűrű fekete és szürke füst száll fel, sőt egy rakétát is láttak a becsapódás előtt.

A robbanások előtt körülbelül 45 perccel megszólalt a légiriadó a városban, ami egyébként gyakori Lvivben.

Egyik pillanatról a másikra megváltozott minden. Az emberek azt hitték, hogy itt viszonylag biztonságban vannak, mivel az invázió kezdete óta eddig egyetlen rakétatámadás történt, az is a város szélén

– közölte Dan Johnson, a BBC helyszíni tudósítója, aki szerint egyelőre nem tudni, mik voltak a célpontok.

A légiriadó és a mentők szirénáját folyamatosan hallani

Dan Johnson szerint az elmúlt napokban számos hasonló riasztás volt már a reggeli órákban, és sokan úgy vélték, hogy ezúttal sem történik semmi.

Nem tudjuk pontosan, mit találtak el. A füst egy része láthatóan a város vasútállomása felől érkezik, de ezt még nem erősítették meg. Azt sem tudni, hogy orosz támadás történt-e, ez egyelőre csak feltételezés

– mondta Dan Johnson.

Azóta viszont több felvétel is felkerült a Twitterre. Leszja Vaszilenko parlamenti képviselő tette közzé az alábbi fényképet, amelyhez azt írta, hogy a vasútállomás és a tárolóegységek voltak a rakéták célpontjai.

Fekete füstfelhő látszik, miután rakétacsapás érte Lviv pályaudvarát. Még nem érkezett jelentés áldozatokról vagy károkról, de a légiriadó és a mentők szirénáját folyamatosan hallani

– írta James Levinson, a Fox News riportere a Twitter-oldalán.

Andrij Szadovij, Lviv polgármestere arról számolt be, hogy a rakétacsapás egy szálloda ablakait is betörte, ami azon a környéken van, ahol a konfliktusövezetekből kimenekített ukránok laknak.

A polgármester szerint a légicsapás ukrán katonai létesítményeket és egy autógumi-szervizt ért, hozzátéve, hogy körülbelül negyven autó sérült és semmisült meg a támadásban.

Dnyipropetrovszkot is támadás érte

Az Unian szerint az orosz megszállók rakétatámadást indítottak Dnyipropetrovszk ellen hétfő reggel, ám az ukrán légvédelem lelőtte a rakéták 60 százalékát.

A rakéta eltalált egy létesítményt, a vasúti infrastruktúrát tönkretette. A tüzet sikerült megfékezni

– mondta Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk tartomány kormányzati vezetője, hozzátéve, hogy ketten megsérültek a támadásban.

Az ukránok szerint nemcsak rakétatámadás érte Dnyipropetrovszkot, hanem Herszonból lőtték is, aminek következtében egy férfi meghalt.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, hétfői, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:   Joe Raedle / Getty Images)

Rovatok