Index Vakbarát Hírportál

Életben van Wali, a mesterlövész, de csak egy hajszálon múlt az élete

2022. április 18., hétfő 21:29

Egy hét után újabb bejegyzéssel jelentkezett a kanadai mesterlövész, Wali, aki az ukránoknak segít az oroszok elleni háborúban. Elmondta: két nappal ezelőtt két ukrán katona óvatlansága miatt nem sokon múlt, hogy életét veszítse.

A mesterlövészről azt híresztelték, hogy megölték az oroszok, miután Ukrajnába utazott. Mint később kiderült, ez álhír volt, és még mindig él.

Azóta a Facebook-oldalán heti rendszerességgel rendelkezik újabb bejegyzésekkel, amelyekben a háború egy-egy eseményéről számol be. A mostaniban egy két nappal korábban történt esetet írt le.

Elmondta, hogy aznap kanadai veterán bajtársával, Shadow-val egy kis erdőben vetették be őket, és egy olyan helyre mentek, amelyet harckocsikkal vettek körbe az oroszok. A helyszínen az ukrán katonák szívélyesen fogadták őt egy kezdetleges lövészároknál.

A mesterlövész ekkor kezdte keresni távcsővel, hogy pontosan merre lehetnek az orosz harckocsik az erdőn belül. Az ukrán katonák közül ketten azonban nem sokkal később kimentek a lövészárokból dohányozni, mire mondta nekik, hogy azonnal tegyék le a cigarettát, és menjenek vissza.

A katonák erre nemhogy nem engedelmeskedtek, hanem még bementek a fák közé, és azt próbálták megmutatni, hogy szerintük hol lehetnek az oroszok. Végül rábeszélte őket, hogy legalább menjenek vissza az árok mellé dohányozni, ha már az árokba továbbra sem akartak visszamászni.

Bár ekkor még nem történt semmi, tartott tőle, hogy az oroszok hőérzékelő felszereléssel észlelték a két katonát, ezért inkább néhány méterre eltávolodott tőlük a lövészárkon belül.

Húsz másodperccel később [...] egy nagy robbanás rázott meg. A srapnelek úgy záporoztak, mint a parázs szokott egy tábortűznél, a füst mindent beborított

– idézte fel. Nem sokkal később meglátta a két ukrán katonát: mindkettejüket darabokra szaggatta a robbanás. Az egyikük azonnal meghalt, a másik még néhány másodpercig lélegzett, mielőtt életét vesztette.

Olyan volt a jelenet, mint egy hollywoodi háborús filmben

– írta erről a mesterlövész.

Közben az orosz tankok folyamatosan folytatták a tüzelést. Hogy ezután pontosan mi történt, Wali ebben a bejegyzésben még nem árulta el, de azt ígérte, hogy később el fogja. Annyit elmondott, hogy a robbanás miatt ideiglenesen megsüketült az egyik fülére, ettől eltekintve sérülések nélkül megúszta az incidenst (és a bajtársa is), amely könnyen halálos kimenetelű is lehetett volna, ha nem távolodik el a katonáktól.

A katonai rendszabályok fontosak. Ez különösen jó példa erre

– írta Wali, arra utalva, hogy a katonáknak tilos lett volna dohányozniuk ilyen körülmények között, és ez az életükbe került.

Rovatok