Index Vakbarát Hírportál

Több tüntetőt is eltaláltak a rendőrségi lövedékek Svédországban

2022. április 18., hétfő 08:09

A zavargások az után kezdődtek, hogy egy szélsőjobboldali politikus a Korán egy példányának elégetésével fenyegetőzött.

Három ember megsérült, amikor a rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le a zavargókra a keleti Norrköping városában. Az országot napok óta tartó erőszakos cselekmények rázzák meg, amelyeket Rasmus Paludan dán–svéd szélsőjobboldali politikus váltott ki – írja a Deutsche Welle.

Paludan bevándorlás- és iszlámellenes Stram Kurs (Keményvonal) mozgalma azzal fenyegetőzött, hogy szélsőséges gyűléseken elégeti a Korán, az iszlám szent könyvének másolatait.

Az Aftonbladet újság szerint az incidens Norrköping városában történt, amikor a rendőrség bevonult, hogy szétoszlasson egy csoportot, akik kövekkel dobálták a rendőröket.

Az ellentüntetők csoportja azután gyűlt össze, hogy Paludan azt mondta, vasárnap a városban tartana egy gyűlést, annak ellenére, hogy a rendőrség azt nem engedélyezte. A helyi rendőrség a honlapján közzétett közleményében azt írta, hogy a rendőrök „több figyelmeztető lövést adtak le”, miután támadás érte őket.

Három embert találtak el a gellert kapott lövések, és jelenleg kórházban ápolják őket. Mindhárom sérültet letartóztatták bűncselekmény elkövetésének gyanújával

– tette hozzá a közlemény. Az erőszakos cselekmények során több járművet felgyújtottak, és legalább 11 embert őrizetbe vettek.

Linköping városában másodjára is kitörtek a zavargások, ahol a Paludan szintén vasárnapra tervezett nagygyűlést. Itt három nappal korábban hasonló zavargások történtek az ellentüntetők részéről. A helyzet gyorsan eszkalálódott, amikor több száz ember, főként fiatalok érkeztek a helyszínre. A jelentés szerint 14 embert letartóztattak.

A bolondokat is megilleti a szólásszabadság

Az Aftonbladetnek adott vasárnapi interjújában Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter azt mondta a zavargóknak, hogy „menjenek haza, azonnal”. Miközben Paludant „szélsőjobboldali bolondnak nevezte, akinek egyetlen célja az erőszak és a megosztottság szítása”, Johannsson azt mondta, hogy „Svédország demokrácia, és egy demokráciában a bolondoknak is szólásszabadságuk van”. A miniszter szerint, akik a rendőrséget támadják, azok bűnözők, és ellenük kemény harcot kell vívni. 

(Borítókép: Tüntetők és rendőrök csapnak össze Norrköpingban 2022. április 15-én. Fotó: Kicki Nilsson / TT News Agency / Reuters)

Rovatok