Index Vakbarát Hírportál

Az EU napi egymilliárd eurót utal Moszkvának – Hogy lehet véget vetni az ukrajnai háborúnak?

2022. április 20., szerda 07:21

Ha a nyugati országok valódi embargóval sújtanák az orosz beszállítókat, az megállíthatná az ukrajnai háborút, véli Vlagyimir Putyin korábbi gazdasági főtanácsadója.

Dr. Andrej Illarijonov szerint Oroszország még mindig nem veszi komolyan más országok fenyegetéseit, hogy tényleg leállítják az energiahordozók behozatalát.

Európa ugyan igyekszik csökkenteni az orosz forrásoktól való függőségét, de továbbra is vásárol olajat és gázt.

Tavaly az emelkedő árak következtében az olaj- és gázbevételek az orosz kormányzati kiadások több mint egyharmadát, 36 százalékát fedezték.

A bevétel zöme az Európai Unióból származik, amely a gáz negyven és a kőolaj 27 százalékát Oroszországból importálja.

Az EU naponta gyakorlatilag egymilliárd eurót utal Moszkvának az energiaszámlák fejében. Az unió tudniillik a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett az orosz olajért és gázért, miközben egymilliárd euróval támogatta Ukrajnát külföldi segély formájában – emlékeztetett a minap az EU külügyi főbiztosa.

Csaknem egymilliárd eurót adtunk Ukrajnának. Ez soknak tűnhet, de egymilliárd eurót fizetünk Putyinnak mindennap az általa biztosított energiáért. A háború kezdete óta 35 milliárd eurót utaltunk neki, szemben azzal az egymilliárd euróval, amit Ukrajnának küldünk, hogy felfegyverezze magát

– mondta Josep Borrell az Európai Parlamentben.

A birodalmi ambíciók fontosabbak a lakosság megélhetésénél

„Fogadni mernék, hogy egy-két hónapon belül az orosz katonai műveletek Ukrajnában valószínűleg megszűnnének” – hangoztatja az orosz gazdasági szakember, aki szerint ennek egyetlen feltétele az orosz olaj- és gázimport tényleges leállítása.

„Ez az egyik nagyon hatékony eszköz, amely még mindig a nyugati országok birtokában van” – nyilatkozta a BBC-nek dr. Illarijonov.

A szankciók széles skálája miatt Oroszországban számos gazdasági tevékenység megbénult.

A külföldi cégek többsége kivonult, az export is hanyatlott, ugyanakkor az olaj- és gázkereskedelem a háború alatt is folytatódott.

Az orosz jegybank friss felmérése szerint a gazdaság idén nyolc százalékkal zsugorodik, míg a Világbank szerint a recesszió ennek akár a duplája is lehet.

Dr. Illarijonov szerint Putyin elnök kész elviselni a gazdaságot érő csapást, mert mások a prioritásai.

Területi és birodalmi ambíciói sokkal fontosabbak minden másnál, beleértve az orosz lakosság megélhetését és az ország pénzügyi helyzetét

– mondta.

A gáz rubelben történő fizetése miatt kialakult feszültségek közepette Putyin kijelentette: az orosz gazdaság kulcsfontosságú mutatói közé tartozik a „munkahelyteremtés, a szegénység és az egyenlőtlenségek csökkentése, az emberek életminőségének javítása, az áruk és szolgáltatások elérhetősége”.

A Világbank adatai szerint közel húszmillió orosz él szegénységben. Az orosz elnök az elmúlt években ígéretet tett arra, hogy a felére csökkenti ezt a számot.

Ezzel szemben dr. Illarijonov szerint „valószínűleg megduplázódik, sőt talán megháromszorozódik ezeknek az embereknek a száma”, mivel a gazdaság pang.

Egy moszkvai székhelyű stratégiai kutatóközpont becslése szerint az idén kétmillió munkahely szűnhet meg, mivel a munkanélküliségi ráta rekordalacsony szintről emelkedni kezdett.

Előbb-utóbb elkerülhetetlen a kormányváltás

Az aggodalmakat osztja Vlagyimir Milov, aki korábban orosz energiaügyi miniszterhelyettes volt, jelenleg pedig Alekszej Navalnij A jövő Oroszországa nevű ellenzéki párt tagja.

„Sokan aggódnak a munkahelyük elvesztése miatt. A többség azonban nem igazán érzékeli a gazdasági helyzet súlyosságát” – mondta.

Az infláció a háború miatt már 15,7 százalékosra emelkedett. Következésképpen az emberek talán nem költenek konditermekre vagy étteremre, és „ez rossz hír számos kisvállalkozás számára” – mondta Milov.

Egyes alapvető élelmiszerek, köztük a cukor, a hagyma és a káposztafélék ára az év eleje óta több mint 40 százalékkal emelkedett. Az életszínvonal bármilyen érezhető romlása az ellenzék malmára hajtja a vizet.

„Mindvégig azt magyaráztuk az embereknek, hogy Putyin politikája teljes társadalmi és gazdasági katasztrófába vezeti Oroszországot, beleértve az életszínvonal évtizedek óta nem látott romlását” – emlékeztetett Milov.

Ő maga tavaly Litvániába menekült. Úgy véli, időbe telik, amíg a hanyatló életszínvonal politikai változást eredményez.

Oroszországban ugyanis elburjánzott a hatóságok által gerjesztett félelem. A lakosság tiltakozni is fél, mert hosszú időre a rács mögé kerülhet.

A harminc éve nem tapasztalt gazdasági visszaesés azonban az ellenzéki politikus szerint megváltoztatja a társadalom hangulatát. Többen fogják „kinyitni a szájukat”.

Az Egyesült Államokban letelepedett Dr. Andrej Illarijonov, Putyin elnök korábbi tanácsadója szerint „előbb-utóbb” elkerülhetetlen a kormányváltás.

„A jelenlegi politikai rendszerrel ugyanis teljességgel lehetetlen Oroszország számára bármilyen pozitív jövőt megteremteni” – érvelt, és azt mondta: Putyin elnök alatt „nincs lehetőség arra, hogy az ország visszakerüljön a nemzetközi kapcsolatokba, a világgazdaságba”.

(Borítókép: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok