Index Vakbarát Hírportál

A Freedom House szerint romlott a demokrácia helyzete Magyarországon

2022. április 20., szerda 13:07

A Freedom House nevű amerikai szervezet kiadta az előző évre vonatkozó jelentését a demokrácia helyzetéről a posztszovjet térségben. Ebben azt írják, hogy Magyarország 2020-hoz képest kevésbé demokratikus lett, és így a szomszédos országok közül már csak Ukrajna rendelkezik rosszabb értékeléssel.

A Freedom House 2019-ben sorolta át Magyarországot a demokráciák közül a demokrácia és a tekintélyelvű rendszerek közti szürke zónába, a hibrid rezsimek közé. A szervezet mostani jelentésében azt írja Magyarországról, hogy 

a Fidesz–KDNP kormánya 2021-ben még szorosabbra vonta az irányítást azon független intézmények felett, amelyek a demokráciát védik.

A jelentésben azt írják, hogy Magyarország az 1-től 7-ig terjedő demokráciaskálán – amely több tényezőből tevődik össze – 3,68 pontot ért el átlagosan, ami némi romlást jelent az előző évi, 3,71 pontos eredményhez képest. A Freedom House szerint a média függetlenségének csökkenése okozta a visszaesést, ebben a kategóriában ugyanis 3,25-ről 3,00 pontra romlott Magyarország értékelése a Pegasus-ügy, a Klubrádió frekvenciájának megvonása és az „újságírók szólásszabadságát korlátozó bírósági döntések miatt”.

Ez az eredmény nemzetközi szinten azt jelenti, hogy Magyarországnál az összes szomszédos ország jobb eredményt ért el. Ezalól egyedül Ukrajna jelent kivételt, amely 3,36 ponttal Magyarországhoz képest egy rosszabb helyzetben lévő hibrid rezsimnek számított 2021-ben a Freedom House szerint. 

A nemzetközi szervezet korábban már kiadott egy jelentést arról is, hogy a politikai jogok és a polgári szabadság szempontjából mi a helyzet Magyarországon.

Rovatok