Index Vakbarát Hírportál

Új fejlesztésű lézeres rakétavédelmi rendszert tesztel Izrael

2022. április 20., szerda 14:38

Lecseréli rakétavédelmi rendszerét Izrael. Az új fejlesztésű lézeres rakétarendszer (Iron Beam) hatékonyabb és olcsóbb is az ország számára.

A légicsapások ellen Izrael idáig a Vaskupola (Iron Dome) nevű fegyverrendszerrel védte területeit. A technikáról az terjedt el, hogy kilencvenszázalékos hatékonyságú, ugyanakkor működtetése költséges az ország számára. Feltehetően ezek miatt is váltják le az Iron Beam nevű, új fejlesztésű lézeres rakétavédelmi rendszerre.

A csere ötletét Izrael védelmi minisztériuma az elmúlt évben jelentette be. Nem sokkal ezelőtt pedig az Iron Beam az éles teszteken is jól szerepelt. A minisztérium rövid videója alapján ugyanis pilóta nélküli repülőgépekkel és páncéltörő rakétákkal is könnyedén elbánik. Ám teljes körű beiktatására még egy ideig várni kell.

Naftáli Bennett kormányfő februárban azt nyilatkozta, hogy Izrael egy éven belül elkezdi használni a rendszert, hozzátéve:

Az Iron Beam elfogásai némák, láthatatlanok, és darabonként csak 3,50 dollárba kerülnek

– idézi az elnököt az AP hírügynökség

Izrael egyébként már telepített olyan rendszert, amely a nagy hatótávolságú rakétáktól a néhány kilométerről indított rakétákig mindent elfognak. A harckocsijaikat pedig rakétavédelmi rendszerrel is felszerelték.

Rovatok