Index Vakbarát Hírportál

Óriási teáskannában éldegélne ez a lengyel művész

2022. április 20., szerda 18:51

A Bydgoszcz melletti Makowiska településen egyedülálló épület látható, ugyanis egy teáskannára hasonlító házat építettek fel. Az ingatlan tulajdonosa Maciej Chęsiak lengyel művész.

Maciej Chęsiak a lengyelországi Solec Kujawskiból származik, de évekig Írországban élt, ahol egy tetoválószalont vezetett. Egy idő után úgy döntött, menyasszonyával visszatér Lengyelországba, és itt épít házat. A házaspár azonban nem a megszokott építészeti formát választotta, inkább valami egyedit akartak alkotni. Ezért döntöttek úgy, hogy a ház teáskannára fog hasonlítani.

2005-ben a spanyolországi Dalí Múzeumban jártam, ahol hatalmas tojások vannak a tetőn. Ezt a koncepciót a természet ihlette, és megragadt az emlékezetemben. Megragadott, és eldöntöttem, hogy ennek nyomán nem szabványos formában építek házat

– mondja Maciej Chęsiak a Gazeta Pomorskának adott interjújában. Elmondása szerint később rábukkant egy Javier Senosiaine által tervezett házra, amely kagyló formájú volt.

Elmondása szerint a legnagyobb ihletet azonban egy thaiföldi utazás adta neki, ahol egy kis teáskannát vásárolt.

Sokszor utazott velem. Ez az alak volt a legközelebb ahhoz, amit gondolataimban egy ház formájaként a szemeim előtt láttam, és éreztem, hogy melegséget sugározna

– magyarázta a tulajdonos.

(Borítókép: Maciej Chesiak lengyel művész teáskanna alakú háza a közép-lengyelországi Bydgoszczban 2022. április 20-án. Fotó: Tytus Zmijewski / EPA / PAP / MTI)

Rovatok