Index Vakbarát Hírportál

Tömegesen menekülnek az oroszok Putyin elől

2022. április 20., szerda 18:11

A célországok között szerepel Grúzia, Örményország, Törökország és Szerbia, de az Európai Unió is vonzó célpont.

Február vége óta ötven- és hetvenezer közötti informatikus dolgozó hagyta el Oroszországot, mondta el Szergej Plugotarenko, az Orosz Elektronikus Kommunikációs Szövetség vezetője egy március 22-i parlamenti meghallgatáson, amelynek az volt a célja, hogy segítsenek az IT-iparnak átvészelni a háború és a szankciók által kiváltott gazdasági válságot. Az illetékes figyelmeztetett, hogy májusban akár százezer informatikai szakember is távozhat a második hullámban – írta meg a Pénzcentrum

Grúziában és Örményországban is keresnek IT-szakembereket. Ez a két dél-kaukázusi állam, valamint a közeli Törökország és Szerbia népszerű célpont az országukból menekülő orosz technológiai dolgozók számára. Ezek az országok viszonylag alacsony megélhetési költségekkel, liberális vízumrendszerrel rendelkeznek, és rendszeres járatokat kínálnak Oroszországba és Oroszországból.

Az oroszok egy évig vízummentesen élhetnek Grúziában, hat hónapig Örményországban, két hónapig pedig Törökországban. Grúziában és Örményországban – a két volt szovjet köztársaságban –, valamint Isztambulban és Belgrádban is sokan beszélnek oroszul. 

Már több százezer, főleg fiatal és jól képzett orosz hagyta el az országot 

De nem csak a fiatal IT-szakemberek tűnnek el sietve a színről. Összességében már oroszok százezrei hagyták el az országukat Putyin Ukrajna elleni támadása után. Főként az önkényes kormányzati lépések és a rossz gazdasági kilátások elől menekülnek.

Két héttel az orosz invázió után Konsztantyin Szonin chicagói közgazdász 200 ezerre becsülte az orosz emigránsok számát. A háborút ellenző oroszokat segítő, „OK Russians” nevű hálózat április elején 300 ezerre becsülte az emigránsok számát a háború kezdete óta. A főként fiatal, városi és jól képzett orosz állampolgárok elvándorlására vonatkozó hivatalos statisztikák nem állnak rendelkezésre.

Sokan jönnének az Európai Unióba is, ha tudnának

A kivándorlók útjai kevés országba vezetnek, mivel az Európai Unió és sok más nyugati ország három nappal az invázió kezdete után lezárta a légteret az orosz gépek előtt. Azóta kevesebb mint felére csökkent az Oroszországból induló járatok száma.

Az oroszok akkor léphetnek be Észtországba vagy Lettországba autóval, ha negatív koronatesztet mutatnak fel. Ez azonban csak azokra vonatkozik, akik már rendelkeznek tartózkodási engedéllyel vagy vízummal. A három balti állam úgy döntött a háború kitörésekor, hogy leállítja az orosz állampolgárok új vízumkérelmeinek feldolgozását. Azok, akik még rendelkeznek érvényes vízummal, továbbra is beléphetnek az EU-ba.

Egyes országokban meredeken emelkedtek az oroszok vízumkérelmei a háború kitörése óta: Finnországban a napi kérelmek száma márciusban megduplázódott az év elejéhez képest a belügyminisztérium szerint. A német külügyminisztériumhoz is egyre több megkeresés érkezik oroszoktól a vízumszabályozással kapcsolatban. Pontosabb adatok azonban nem állnak rendelkezésre. 

(Borítókép: Natalia KOLESNIKOVA / AFP)

Rovatok