Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztették a MiG–21 gépek használatát Romániában

2022. április 21., csütörtök 11:54

Legutóbb március elején zuhant le egy MiG–21-es, az utóbbi 25 évben pedig több mint húsz hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.

Daniel Petrescu román vezérkari főnök felfüggesztette a román légierő kötelékében levő MiG–21 LanceR harci gépek használatát, miután az elmúlt években több repülő is műszaki meghibásodás miatt lezuhant vagy kényszerleszállást hajtott végre – közölte a román védelmi minisztérium a Járműipar beszámolója szerint.

A felfüggesztés időszaka alatt a román légierő az F–16-os harci gépeket fogja használni, amelyeket támogatni fognak a NATO-nak az Air Policing fedőnevű légtérvédelmi missziója keretében Romániában szolgálatot teljesítő gépei. 

Ezzel egy időben elrendelték az újabb F–16-os harci gépek beszerzési eljárásának felgyorsítását. Bukarest 32 ilyen repülőt akar vásárolni Norvégiától.

Romániának három – egyenként 16 gépből álló – repülőrajra van szüksége, hogy felügyelje saját légterének biztonságát, eddig azonban csak 16 használt, új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt F–16-os Fighting Falcont sikerült beszereznie Portugáliától.

A Norvégiától megvásárolni tervezett további 32 géppel együtt lenne meg a szükséges három repülőraj. Románia minimum 10 évig akarja használni az F–16-os gépeket, amelyek átmenetet képeznek az F–35-ös, ötödik generációs harci gépek felé.

(Borítókép: Faludi Imre / MTI)

Rovatok