Index Vakbarát Hírportál

Hét év börtönbüntetést kapott Nikola Gruevszki

2022. április 21., csütörtök 20:41

Távollétében hét év börtönbüntetésre ítélték Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt Észak-Macedóniában.

A volt kormányfő 2018 végén menekült Magyarországra, miután korrupciós botrányba keveredett. Ügyének tárgyalását így a távollétében folytatta le egy skopjei bíróság, amely csütörtökön hirdetett ítéletet.

Nikola Gruevszkit a testület bűnösnek találta.

Az ítélet szerint megközelítőleg 1,3 millió euró értékben sikkasztott el pénzt saját pártja, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet (VMRO-DPMNE) pártadományaiból 2006 és 2012 között, majd ebből a pénzből ingatlanokat vásárolt egy belizei offshore cégen keresztül.

Mindebben többen is segítettek neki, így Gruevszki mellett négy további társát is elítélték. Unokatestvére, Saso Mijalkov (aki korábban a titkosrendőrség vezetője volt) egy év és három hónap börtönbüntetést kapott. Orce Kamcev üzletember egy évet, Risto Novacevski (aki Gruevszki keresztapja) és Nenad Josifovic üzletember pedig 2-2 év felfüggesztett börtön kaptak, mivel bűnösnek vallották magukat.

Az ítélet nem jogerős, az ellen fellebbezhetnek az érintettek. Gruevszki csütörtökön egy Facebook-posztban reagált az ítéletre, és azt írta, hogy szerinte politikai indíttatásból, egy koncepciós perben ítélték el, és a terhelő, hamis vallomásokat a hatóságok zsarolással kényszerítették ki bűntársaiból.

(Borítókép: Nikola Gruevszki, Macedónia volt miniszterelnöke elhagyja a szkopjei bíróságot 2017. december 6-án. Fotó: Robert ATANASOVSKI / AFP)

Rovatok