Index Vakbarát Hírportál

Baloldali filozófus: Orbán Viktor gonosz, de legalább érthetően beszél

2022. április 21., csütörtök 21:27

Bár gonosznak tartja Orbán Viktort, egyáltalán nem lepődött meg a győzelmén. – Ezt mondta Slavoj Zizek nemzetközileg ismert baloldali filozófus a magyar RTL-nek.

Slavoj Zizek azt mondta, hogy egyáltalán nem lepődött meg Orbán Viktor győzelmén, annak ellenére sem, hogy a Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonya miatt külföldről és belföldről is támadások érték. Kifejtette: a háborús helyzetben – amikor más problémák háttérbe szorulnak – „könnyű vonzódni Orbán üzenetéhez, amely szerint csak béke kell, de azért jöjjön az orosz gáz, és az oroszokat csupán formálisan ítéljük el a háború miatt”.

Nem a magyarokat támadom emiatt: ez egy magától értetődő, spontán percepció, ami számos országban jelen van

– mondta a filozófus az RTL-nek.

Slavoj Zizek az interjú későbbi részében úgy fogalmazott, hogy Európa válaszút előtt áll. Az egyik út az, hogy követik a „gonoszság tengelyét”, amelyet szerinte Orbán Viktor Magyarországa mellett például Lengyelország és Szlovénia képvisel még. Hozzátette azt is, hogy mindemellett a magyar miniszterelnök nagy előnye, hogy érthetően beszél. 

Orbánban majdnem tisztelem, hogy legalább világosan fogalmaz, amikor arról beszél, hogy a Nyugatot elfoglalták a marxisták, és hogy a liberálisok igazából csak kommunisták egyetemi diplomával. Egy pontig egyetértek vele, bár én a másik irányból közelítem meg az ügyet. Mindent szeretek Európában, amit Orbán totalitáriusnak próbál beállítani: a feminizmust, a szocialista irányzatokat, az EU-n belüli kötelező együttműködést

fogalmazott Slavoj Zizek.

A filozófus arról is beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek elsősorban nem is a Nyugatnak kellene üzennie, hanem az oroszoknak, méghozzá azt, hogy ő „az oroszokat elnyomó putyinista rezsim ellen” harcol, mert ez előbb-utóbb ahhoz vezethetne, hogy maga mellé állítaná az orosz lakosságot. Hozzátette: „Amikor arról beszélünk, hogy Európát kell megvédeni Oroszországtól, máris Putyin nyelvén beszélünk. Ez óriási veszély”. 

Ezért lehet olyan népszerű az orbánista üzenet, még néhány balos szemében is, hiszen ő nem így beszél, hanem azt mondja, hogy teljesen ki kell maradni a konfliktusból

– kanyarodott vissza a magyar miniszterelnökhöz Slavoj Zizek.

A filozófus azt is elmondta, hogy a magyar ellenzék köreiből még ő is értesült arról, hogy az összefogás közel sem volt olyan egységes, mint ahogy azt bizonyítani próbálták. Az „öreg szocialisták” attól féltek, hogy „az a konzervatív üzletember” (így hivatkozott Márki-Zay Péterre, a nevét ugyanis nem jegyezte meg) túl erős lesz hozzájuk képest. 

(Borítókép: Slavoj Zizek 2018. május 7-én Madridban. Fotó: Samuel de Roman / Getty Images)

Rovatok