Index Vakbarát Hírportál

Elhagyják a szavatossági időt több brit szupermarketben

2022. április 22., péntek 21:19

Nagy-Britanniában a csomagolt élelmiszerek felét bontatlanul kidobják, mert lejárt a szavatosságuk. A brit szupermarketekben, hogy megfékezzék az élelmiszer-pazarlást, nem fogják feltüntetni az adott termékek szavatossági idejét.

Egy angliai élelmiszerhulladék-jótékonysági szervezet, a Wrap kutatásából kiderült, hogy a szigetországban a tejtermékek, gyümölcslevek, csomagolt zöldségek mintegy felét dobják ki bontatlanul, mert lejárt a szavatosságuk. Hamarosan több áruházban is el fogják tüntetni a „minőségét megőrzi” dátumot. A zöldségeket pedig nem fogják csomagolva, csak kimérve árusítani − adta hírül az Independent.

A joghurt esetében a fogyasztóknak a „józan ítélőképességüket” kell használniuk, hogy megállapítsák, még jó-e

− mondta a brit Élelmiszer- és Szabványügyi Hatóság (Food Standards Authority) szakértője. A szervezet szerint ezután a látásuk és a szaglásuk után kell rájönniük a vásárlóknak, hogy még fogyasztható-e a termék.

Ha nem penészes, nem változott meg a színük, nincs furcsa vagy kellemetlen szaguk, minden bizonnyal semmi bajuk nem lesz tőle

− állítja a hatóság.

A környezetvédelmi szempontok miatt, hogy csökkentsék a műanyag hulladékot, a gyümölcsöket, a zöldségeket ömlesztve, rekeszekben fogják kínálni, nem pedig csomagoltan, ahogy korábban.

Rovatok