Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson változtatna a Brüsszellel kötött megállapodáson

2022. április 22., péntek 14:52

A brit miniszterelnök törvénymódosítást fontolgat, ami részben azért jött most kapóra, mert eltereli a figyelmet a botrányos, a koronavírus-szabályokat sértő bulijairól.

Az Egyesült Királyság és az EU kapcsolata újra kérdés lesz, mivel a miniszterelnök igyekszik továbblépni a karanténbotrányárólBrexitharcot kezdeményezne az Európai Unióban a Brüsszellel kötött kilépésről szóló megállapodás miatt.

A hírek szerint a kormány jogalkotási programja tartalmazni fogja a miniszterek felhatalmazását az észak-írországi jegyzőkönyv eltörlésére, amely a Boris Johnson által Brüsszellel kialkudott megállapodás kulcsfontosságú része. A miniszterelnök azonban most azt mondja, hogy a megállapodás nem működik, és át kell alakítani, hogy megkönnyítsék Észak-Írország életét.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Liz Truss külügyminiszter állítólag támogatni fogja az észak-írországi törvényjavaslat előterjesztésének tervét a következő parlamenti ülésszak elején, amely a jövő hónapban kezdődik.

Ez a törvényjavaslat felhatalmazná a minisztereket arra, hogy a brit jogban a jegyzőkönyv egyes részeit, köztük az Ír-tengeren keresztüli határellenőrzéseket beszüntessék. A brit kormány szóvivője elmondta, hogy még nem született döntés.

Conor Burns északír miniszter azonban a tervről azt mondta:

Már tavaly júliusban világosan megmondtuk, hogy úgy gondoljuk, az észak-írországi jegyzőkönyv 16. cikkének alkalmazásához szükséges tárgyalási küszöböt elértük. Észak-Írországban jelentős társadalmi zavarok vannak a jegyzőkönyv végrehajtásának módja miatt. Észak-Írországban jelen van az a tudat, hogy az emberek különálló népként tekintenek magukra.

Hozzátette, hogy a megállapodás „nem úgy működik, ahogy tervezték”, és „helyes, hogy az Egyesült Királyság előrelép, ha az Európai Bizottság nem keres gyakorlati megoldásokat arra, hogy a jegyzőkönyv kevésbé legyen bürokratikus”.

Az észak-írországi brexitjegyzőkönyv értelmében Észak-Írország az EU egységes piacán és vámterületén marad – ez a két fél által elfogadott rendelkezés megakadályozza, hogy kemény határra legyen szükség az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. Ezt a célt mindkét fél a nagypénteki megállapodás és a békefolyamat megőrzése érdekében kívánta elérni.

A megállapodás azonban azt is jelenti, hogy a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem és az extra súrlódások némi ellenőrzésre szorulnak, mivel a kormány a kemény brexitpolitika keretében ki akarta vonni Nagy-Britanniát a vámunióból és az egységes piacról. A megállapodás a közvélemény-kutatások szerint Észak-Írországban általános támogatottságot élvez, de népszerűtlen az unionista közösség egyes tagjai körében, akik ideológiai alapon úgy vélik, hogy Észak-Írországot nem szabad másként kezelni, mint az Egyesült Királyság többi részét – írja az Independent.

Rovatok