Index Vakbarát Hírportál

Előzetes letartóztatásba került a volt szlovák belügyminiszter

2022. április 23., szombat 19:31

Szombaton elrendelték Robert Kaliňák előzetes letartóztatását, a vád többek között hivatali visszaélés és bűnszervezet létrehozása.

A szlovák büntetőbíróság elrendelte szombaton Robert Kaliňák korábbi szlovák belügyminiszter előzetes letartóztatását – számolt be az MTI. Ugyan fellebbezett a döntés ellen, de a volt miniszter a legfelsőbb bíróság döntéséig őrizetben marad.

Robert Kaliňákot hivatali visszaéléssel, bűnszervezet létrehozásával és támogatásával, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetésével gyanúsította meg a rendőrség.

Az ügyben szintén érintett Robert Fico korábbi miniszterelnök, aki jelenleg parlamenti képviselő, ezért az ügyészség mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. Ahogy azt megírtuk, Fico szombaton sajtótájékoztatón a vádakat alaptalannak és politikai bosszúnak minősítette.

A szlovákiai eseményekre Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált: 

Mi itt Magyarországon figyelemmel követjük a Szlovákiában jelenleg zajló szokatlan belpolitikai eseményeket. 

(Borítókép: Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter sajtóértekezleten jelenti be lemondását Pozsonyban 2018. március 12-én. Fotó: Jakub Gavlak / MTI / EPA)

Rovatok