Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk az Excaliburt, az ukránok új titkos fegyverét

2022. április 24., vasárnap 09:21

Nagy hatótávolságú tüzérségi lövedékeket kap Kanadától Ukrajna. A lövedéket már évtizedek óta fejlesztik, elsőként Irakban vetették be, és nagyon ígéretesnek bizonyult.

Ukrajna M982 Excalibur precíziós, nagy hatótávolságú GPS-vezérelt tüzérségi lövedékeket kap Kanadától az új M777-es 155 milliméteres tarackokhoz – írja a CBC csatorna.

A tervek szerint Kanada négy, viszonylag új M777-es tarackot küldött Ukrajnába. Ezenkívül átadott Ukrajnának bizonyos számú M982 Excalibur lövedéket is, amelyeket az afgán háború után hagyott hátra. A nagy hatótávolságú lövedék ugyanúgy használható majd a Ceasar kerekes önjáró tarackokhoz is.

Közös amerikai–svéd fejlesztés

Az amerikaiak és svédek közösen kifejlesztett M982 Excalibur lövedéke egy 155 milliméteres, kiterjesztett hatótávolságú tüzérségi lövedék, és akár 70 kilométeres távolságról is képes eltalálni célpontokat, ám a lőtávolság a tüzérségi rendszertől is függ. Az M777 tarackból például 36, a CEASAR önjáró lövegből kilőve pedig 46 kilométer a hatótávolsága.

A lövedék nagy pontosságának köszönhetően a 75 és 150 méter közötti távolságra elhelyezkedő célpontokat is képes eltalálni közelharcban, vagy ha a célpontok polgári épületek között vannak, és más tüzérségi lövedéket nem lehet használni a veszteségek magas kockázata miatt.

A szerkezet többfunkciós gyújtóval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy programozható úgy, hogy felrobban a levegőben, miután ütközik egy objektummal; vagy akár úgy is, hogy azt követően élesedik, miután behatolt a célba.

Irakban óriási sikere volt

A fejlesztés még 1992-ben kezdődött, de a lövedéket elsőként Irakban vetették be, amely nagyon sikeresnek ígérkezett. A jelentések szerint az Excalibur 92 százalékban a megadott cél négyméteres határán belülre esett. Az eredményeken fellelkesülve az amerikaiak egyre nagyobb számban kezdték gyártani az eszközt, így hamarosan a havi 18 darabról 150-re növelték a lövedékek gyártását.

Az Excalibur több tüzérségi rendszerrel is kompatibilis. Ide tartozik

A lövedék költsége a módosítástól függően több mint 200 ezer dollár (közel 70 millió forint) is lehet.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok