Index Vakbarát Hírportál

Magyar nyelven miséznek Lengyelországban a menekültek megsegítésére

2022. április 24., vasárnap 17:05

Rendszeres, minden hónap utolsó vasárnapján bemutatandó magyar nyelvű szentmiséket indítottak vasárnap a krakkói domonkos kolostor mellett működő egyházközségben – közölte Gelencsér Tibor, a krakkói magyar főkonzul.

A kolostor káptalanjában a sorozatindító szentmisét Józef Puciłowski domonkos atya mutatta be. A szertartás során adománygyűjtést szerveztek a krakkói domonkosok által befogadott ukrajnai menekültek megsegítésére.

Május 29-én Marian Waligóra, volt częstochowai pálos házfőnök, június 26-án pedig Ireneusz Wysokiński domonkos atya fogja celebrálni a misét. Mindhárom lengyel szerzetes kiválóan beszél magyarul, Magyarországon is teljesítettek lelkipásztori szolgálatot.

A szentmisékre a Krakkóban és Lengyelországban máshol élő magyarokat, köztük az egyetemistákat, ösztöndíjasokat várják, továbbá magyar turistákat és minden más érdeklődőt is.

A liturgia után közösségi találkozót tartanak a kolostorban. A kezdeményezés célja a magyar vallási közösség létrehozása is, miután a főkonzulátus erre igényt észlelt a krakkói magyarok körében.

A szertartásokon a zenei kíséretet Lévai Kamilla, a krakkói zeneakadémia mesterszakán ösztöndíjasként tanuló magyar orgonaművész, valamint Aranka Malkiewicz énekes, a hagyományos częstochowai magyar zarándoklatok egyik szervezője biztosítja.

A délután 15.30-kor kezdődő, vasárnapi magyar szentmisék előtt fél órával gyónási lehetőség is van.

Több év óta Varsóban is lehetséges a rendszeres részvétel a magyar nyelvű szentmiséken, amelyeket jelenleg minden hónap második vasárnapján 15.30-kor a Żoliborz fővárosi negyedben működő Kisded Jézus egyházközségben (parafia Dzieciątka Jezus) Paweł Sobstyl atya mutat be – írja az MTI.

Rovatok