Index Vakbarát Hírportál

Külföldieket ejtettek foglyul Jemenben

2022. április 24., vasárnap 18:14

Omán közbenjárásának köszönhetően sikerült elérni Jemenben fogva tartott tizennégy külföldi szabadon engedését, az embereket a síita húszi lázadók kezén lévő Szanaából az ománi fővárosába, Maszkatba vitték – közölte vasárnap az ománi külügyminisztérium.

A kiszabadított emberek között egy brit férfi is volt feleségével és gyermekével, valamint hét indiai, egy Fülöp-szigeteki, egy indonéz, egy etióp és egy mianmari állampolgár.

Omán szoros kapcsolatokat ápol a húszi lázadókkal, és évek óta próbál közvetíteni a konfliktus szereplői között.

Április elején két hónapra meghirdetett országos tűzszünet lépett életbe a jemeni polgárháború szereplői között. A megállapodás értelmében a felek leállítják a katonai műveleteket Jemen egész területén, illetve azon kívül is, ezenfelül a kormányerők beengednek 18 üzemanyag-szállító hajót a felkelők kezén lévő Hodeida kikötőjébe, valamint részben feloldják a 2016 augusztusa óta zárva lévő szanaai nemzetközi repülőtér blokádját, heti két alkalommal engedélyezve kereskedelmi járatokat Jordániába, valamint Egyiptomba.

Az első ilyen járat vasárnap indult volna Szanaából Ammánba, azonban ez meghiúsult, amiért a felek kölcsönösen egymást okolják.

A húszik szerint a fővárost zárlat alatt tartó, szaúdi vezetésű koalíció nem adta meg a szükséges engedélyeket a gép elindításához. Moammar al-Irjáni, a nemzetközileg elismert jemeni kormány tájékoztatási minisztere ugyanakkor azt állította, a felkelők nem tartották be a tűzszüneti egyezmény rendelkezéseit, mivel több tucat olyan utas szállt volna fel a repülőre, aki a lázadók által kiállított személyazonosító iratokkal rendelkezett. Irjáni szerint a kormány 104 utast hagyott jóvá a járaton, de a húszik további hatvan, „megbízhatatlan iratokkal” rendelkező személyt is felvettek az utaslistára.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik és a nemzetközileg elismert elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A konfliktusba 2015 márciusában avatkozott be katonailag a nemzetközileg elismert kormány oldalán a szaúdi vezetésű arab koalíció – írja az MTI.

Rovatok