Index Vakbarát Hírportál

Az izraeliek fele attól tart, hogy megint bekövetkezhet a holokauszt

2022. április 25., hétfő 14:43

Az izraeli lakosság közel fele attól tart, hogy ismét bekövetkezhet a holokauszt – derült ki egy nemrég készült felmérésből.

A felmérést a holokauszt emléknapja alkalmából készítették. Összességében körülbelül a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy bizonyos mértékben fél egy újabb népirtás bekövetkezésétől.

A felmérés szerint a nők hajlamosabbak voltak erre: közülük 55 százalék mondta ezt, miközben a férfiaknál ugyanez az arány 42 százalék volt. Ezenkívül – meglepő módon – az derült ki, hogy leginkább a fiatalok tartanak attól, hogy bekövetkezik egy újabb holokauszt:

A 24 év alatti Izraeliek 24 százaléka válaszolta azt, hogy „nagyon aggódik” emiatt.

Mindeközben a 45 éven felüliek közt csak ennek a fele, 12 százalék mondta ugyanezt. Érdekesség, hogy a vallásos izraeliek között 23 százalék volt azok aránya, akik nagyon aggódtak, míg a szekulárisok közt csak 11 százalék volt az arányuk. A vizsgálatból az is kiderült:

elsősorban Irántól tartanak az izraeliek, amely több alkalommal is azzal fenyegetőzött, hogy eltörli az izraeli államot. 

Az embereket arról is megkérdezték, hogy szerintük a holokauszt emléknapjáról 30 év múlva is meg fognak-e emlékezni. E tekintetben viszonylag nagy volt a bizonytalanság: összességében 45 százalék mondta azt, hogy szerinte igen, és csak 13 százalék válaszolt nemmel a kérdésre (a maradék 42 százalék nem akart vagy nem tudott válaszolni).

E tekintetben a fiatalok megint csak máshogy gondolkodtak, mint az idősek. A 35–45 év közötti korosztályban 21 százalék adott nemleges választ, míg a 65 év felettieknél ez az arány csak 12 százalék volt. 

A felmérésben azt a kérdést is feltették, hogy szükség van-e arra, hogy – a holokauszt-túlélők eltávozása miatt – minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak azok a filmek, amelyekben a túlélők beszélnek arról, hogy mit éltek át. 56 százalék azt mondta, hogy igen, valamint 29 százalék vélte úgy, hogy az államnak minden izraeli állampolgár számára lehetőséget kellene biztosítania arra, hogy elutazzon valamelyik korábbi koncentrációs táborba, holokauszt-emlékhelyre.

(Borítókép:  Egy ortodox zsidó az áldozatok fényképeit nézegeti a Jad Vasem Holokauszt-emlékmúzeumban 2005. május 4-én Jeruzsálemben.  Fotó:  David Silverman / Getty Images)

Rovatok