Index Vakbarát Hírportál

Oroszországban terrorcselekményt hárítottak el

2022. április 25., hétfő 11:02

Őrizetbe vették a dél-oroszországi Sztavropolban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik követőjét, aki merényletet tervezett a helyi közlekedési infrastruktúra egyik létesítménye ellen – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közönségkapcsolati központja.

Az FSZB szerint a gyanúsított az iszlamista terrorszervezet külföldről érkezett utasításai alapján cselekedett. A merényletre készülő férfi lakásán házi készítésű pokolgép összeszereléshez szükséges robbanóanyagot és „roncsoló elemeket” találtak.

A fogvatartott beismerő vallomást tett. Terrorcselekmény előkészítése címén indult ellene eljárás.

Legutóbb szintén ebben a hónapban írtunk egy merényletről, amelyet Oroszországban tervezett az Iszlám Állam.

Csütörtökön az FSZB közölte, hogy az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten hiúsított meg IÁ-terrorcselekményt, és Szimferopolban őrizetbe vett egy orosz állampolgárt, aki a krími tatár iszlám önkéntes zászlóalj vezetőinek utasítására vasúti sínek felrobbantására készült. A zászlóalj részt vesz az orosz hadsereg elleni harcokban Ukrajnában.

Múlt hétfőn az FSZB az észak-kaukázusi Karacsáj-Cserkesz Köztársaság székvárosában, Cserkeszkben vett őrizetbe három orosz állampolgárt, akiket szintén azzal gyanúsított meg, hogy az Iszlám Állam megbízásából készítettek elő merényletet – írja az MTI.

Nemrégiben hírt adtunk egy fenyegetésről, miszerint az Iszlám Állam Európa ellen hirdetett dzsihádot az ukrajnai háború miatt.

Rovatok