Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok leállítják a gázszállítást Lengyelországba

2022. április 26., kedd 19:49

Oroszország leállította a Lengyelországba irányuló gázexportot, amelynek következtében az európai piacon is emelkedni kezdett a gáz ára.

Kedden több lengyel lap és portál is megírta, hogy leállt a gázszállítás, és ugyanerről írt az Interfax hírügynökség is. Az utóbbi beszámoló szerint

kedd reggel óta Lengyelország már nem kap gázt a Jamal-Európa vezetéken.

Mindeközben a lengyel gázimportot lebonyolító vállalat, a Gaz-System közölte, hogy a szerdai előrejelzések is azt mutatják: szinte semennyi gáz nem fog érkezni a Jamal vezetéken. 

Az első sajtóhírek után aztán nem sokkal az orosz gázszállításokért felelős Gazprom közölte: 

a lengyeleknek keddig van idejük arra, hogy rubelben fizessenek a gázért. 

A Bloomberg szerint a Gazprom most nem írta le, hogy mi fog történni akkor, ha a lengyelek nem fizetnek, Vlagyimir Putyin viszont már napokkal ezelőtt figyelmeztetett arra, hogy leállíthatják a szállítást, ha a partnereik nem teljesítik a feltételeiket (vagyis: nem fizetnek rubelben nekik). 

Az amerikai hírügynökség szerint a szállítás leállításának hatása már meg is mutatkozik az európai piacon: kedden emiatt 17 százalékkal nőtt a gáz ára Európában. Ezenkívül a lengyel fizetőeszköz, a złoty is kismértékben gyengült a nemzetközi pénzpiacon.

A lengyel kormány hivatalosan nem erősítette meg, hogy leállt a gázszállítás, azt azonban közölték, hogy Anna Moskwa klímavédelemért felelős miniszter kedd este sajtótájékoztatót tart.  A miniszter a Twitteren is közzétett egy bejegyzést, amelyben azt írta:

Lengyelországnak elegendő gáztartaléka és -ellátása van ahhoz, hogy megvédje a biztonságát. [...] A gáztározók 76 százalékig meg vannak töltve, nem lesz hiány a gázból a lengyel otthonokban.

Az Európai Unió és Oroszország között már hetek óta vita folyik arról, hogy miként kell fizetni az oroszok által szállított energiáért. A Kreml azt várja, hogy a rubelben fizessenek ezért, viszont az Európai Unió ezt azért nem fogadja el, mert szerintük ez a szankciók megsértését jelentené.

A lengyel kormány ezzel összefüggésben már korábban is közölte, hogy ők semmiképp sem hajlandók rubelben fizetni az oroszoknak, ezt a keddi közleményükben is megerősítették. 

Megkapták a levelet, tényleg nem lesz gáz

A lengyel állami földgázkitermelésért felelős vállalat, a PGNiG – amely a már említett Gaz-System anyavállalata – közölte, hogy levelet kaptak a Gazpromból, amelyben azt állt:

Közép-európai idő szerint szerda 8.00 órától leállítják a gázszállítást Lengyelországba.

A lengyel cég bejelentette azt is, hogy lépéseket fog tenni, hogy helyreálljon a Jamal-szerződés alapján biztosított orosz gázszállítás. Hangsúlyozták, hogy szerződésszegésnek tekintik a gázszállítás felfüggesztését, és ennek alapján szerintük jogukban áll kártérítést követelni.

Reagált a lengyel miniszterelnök

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Berlinben, az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélését követően azt mondta: szerinte valószínűsíthető, hogy Moszkva ezzel a lépéssel meg akarja zsarolni a varsói kormányt – írja az MTI. Hozzátette azonban, hogy 

Lengyelország már előre felkészült gázellátása diverzifikálására, így az ország gazdasága nincs veszélyben.

Jakub Wiech lengyel újságíró azt is összegezte, hogy Lengyelország milyen forrásokból szerezhet még gázt az oroszokon kívül. Azt írta, hogy a gáztározókban felhalmozott mennyiség mellett Lengyelország mintegy 4 milliárd köbmétert saját kitermeléséből is biztosítani tud, ezen kívül 6 milliárd köbmétert kap az Északi-tengeren, Swinoujscie-nél befutó gázvezeték révén. Továbbá május elsejétől kezdve a litvánoktól is kapnak majd gázt. 

Piotr Naimski államtitkár, a lengyel kormány energiaügyi megbízottja mindeközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jamal vezetéken való gázszállítást biztosító szerződés 2022 decemberében egyébként is lejárt volna.

Valójában már le is állt a szállítás

Mindeközben az Európai Unió földgázszállító vállalatait tömörítő hálózat adataiból az derült ki, hogy 

a gázszállítás volumene már magyar idő szerint kedden 16 órakor is nulla kilowattórán állt. 

Kedden kora reggel viszont még érkezett gáz a vezetéken, ezt is bizonyították az adatok.

(Borítókép: A Jamal-Európa vezeték német meghosszabbítása 2022. március 24-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok