Index Vakbarát Hírportál

Már Kína is a harmadik világháborúról beszél

2022. április 26., kedd 15:07

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felhívta a figyelmet a harmadik világháború veszélyeire. Kína erre reagálva kijelentette, hogy nem támogatják a harmadik világháború kitörését, azonban továbbra is kérdés, hogy tesznek-e lépéseket az orosz gazdaság korlátozásáért.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a harmadik világháború veszélyeire figyelmeztette a nyugati országokat kedden. „A veszély komoly, valós, nem lehet alábecsülni” – fogalmazott az orosz külügyminiszter. Hozzátette, hogy ugyanilyen fontos a nukleáris fegyverkezés kérdése is.

Arról, hogy Moszkva mire kész a harmadik világháború kitörésének megelőzése érdekében, a külügyminiszter azt mondta: „Oroszország már évek óta sokat tesz ennek érdekében.”

Kína ellenben nem készült fel

Az orosz külügyminiszter szavaira reagálva a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: nem szabad hagyni, hogy az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódjon – számolt be a TASZSZ.

Vang Venbin kínai külügyminisztériumi szóvivő kedden kijelentette, hogy Kína nem törekszik a harmadik világháborúra, és támogatja az ukrajnai konfliktus diplomáciai úton történő megoldását.

Senki sem akarja a harmadik világháborút, támogatni kell a béketárgyalások előmozdításának folyamatát Oroszország és Ukrajna között

– mondta Vang Venbin.

Tesznek is valamit ennek érdekében? 

Bár a külügyminisztérium leszögezte, hogy nem szeretne harmadik világháborút, nem sokat tesz a háború befejezéséért és az orosz gazdaság korlátozásáért. Kína továbbra is növeli a kereskedelmi tevékenységeit Oroszországgal. A két ország között folytatott kereskedelem 2022 első negyedévében 28 százalékkal magasabb volt, mint az előző évben – írja a BBC

Egyébként az Egyesült Államok korábban azzal vádolta Kínát, hogy Ukrajnában felhasználható katonai felszerelésekkel segítheti Oroszországot. Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban azt mondta: 

Aggodalommal tölt el minket, hogy Kína azt fontolgatja: Ukrajnában felhasználható katonai felszerelésekkel segítik Oroszországot.

Ezeket az állítások Kína később határozottan tagadta. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Csao Li-jian azt mondta, hogy „az amerikai fél által terjesztett üzenetek hamis információk”. 

Kína egyébként az orosz olaj, gáz és szén egyik legnagyobb importőre. Alig egy héttel az ukrajnai invázió előtt a két ország több mint húszmilliárd dollár értékű új orosz szénüzletről állapodott meg.

(Borítókép: Vang Venbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője 2021. február 8-án. Fotó: Kyodo News / Getty Images)

Rovatok