Index Vakbarát Hírportál

Újabb járványgóc Pekingben, 20 millió embert tesztelnek néhány nap alatt

2022. április 26., kedd 13:41

Kínában terjed a járvány, már az ország 31 régiójában jelezték a vírus ismételt megjelenését. Sanghajban a helyzet továbbra is súlyos, de Pekingben is újabb kerületben bukkantak fertőzöttekre.

A pekingiek zömét kötelezték arra, hogy a héten három körben vegyenek részt nukleinsavas koronavírus-tesztelésen a fertőzöttek mielőbbi kiszűrése érdekében. A kínai főváros egészségügyi hatóságának hétfő esti döntése alapján Peking tíz további kerületére terjesztették ki azt a háromkörös, tömeges tesztelést, amelyet hétfőn a keleti Csaojang kerületben kezdtek meg.

Az érintett városrészekben több mint 20 millió ember él.

Ennek eredményeként a helyiek élete teljesen felborult. Mivel kötelező a tesztelés, emberek ezrei állnak hosszú sorokban órákon át a tesztsátrak előtt, vagy éppen kiszöknek a sorokból, hogy megejtsenek egy gyors bevásárlást. Sokan attól tartanak, hogy a sanghajihoz hasonló intézkedéseket rendelhetnek el a fővárosban is.

Pekingben pénteken azonosítottak ismét újabb fertőzötteket, az azóta eltelt négy nap alatt pedig az új esetek száma 80-ra emelkedett a hatóságok keddi jelentése szerint. A pekingi egészségügyi bizottság közölte: a koronavírus omikron-variánsa már csaknem egy hete terjedhetett a városban, mire az első eseteket azonosították. A helyzet annyiban rossz, hogy a leginkább érintett negyedekben – Csaojang és Haidian – találhatók kormányzati ügynökségek is. 

Szigorú intézkedések jöhetnek Pekingben

Pekingben felfüggesztettek több, nagy létszámú résztvevőre számot tartó eseményt és programot – a többi közt kiállításokat, valamint esküvői és egyéb rendezvényeket. A városban a tömeges tesztelés idején nem engedélyezett továbbá az építkezések és a lakásfelújítások folytatása sem, az eddig regisztrált fertőzöttek között ugyanis felújításon dolgozó munkások is voltak.

A Pekingben élők közül sokan, a sanghaji vesztegzárhoz hasonló intézkedéstől tartva, pánikszerűen vásároltak fel élelmiszereket az elmúlt napokban, a város számos élelmiszerboltjának polcait szinte teljesen lecsupaszítva. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában arról ír, hogy a Pekingben működő élelmiszer-kereskedők növelték megrendeléseiket a készletek bővítése érdekében. A hatóságok arra szólították fel Peking lakóit, hogy a munka ünnepéhez kapcsolódó, április 30-ától május 4-éig tartó munkaszünet idején ne hagyják el a fővárost.

A Sinopharm kínai vakcinagyártó kedden jelentette be, hogy a koronavírus omikron-variánsa ellen kifejlesztett, inaktivált vírust tartalmazó védőoltása megkapta a klinikai teszteléshez szükséges jóváhagyást.

Sanghajban marad a vesztegzár, Hongkong hétvégétől lazít

Az omikron-variáns által okozott járványhullám miatt április 1-jétől teljes egészében lezárt Sanghajban a napi esetszám hétfőn mérséklődött, ám a lezárások enyhítése lassan halad. A városban sokan az elhúzódó vesztegzár okozta pszichés és anyagi terhekről, akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásról, valamint az ideiglenes karanténkórházakban uralkodó körülményekről panaszkodtak. A kínai közösségi platformokon közzétett, a sanghaji intézkedéseket és azok hatásait bíráló tartalmakat azonban gyorsan cenzúrázzák.

A meredeken csökkenő esetszám miatt a hongkongi hatóságok bejelentették, hogy május 1-jétől feloldják a szigorú intézkedéseket, és jöhetnek a külföldiek a városállamba mindenféle megszorítás nélkül.

Ugyanakkor Kínában – a hivatalos bejelentés szerint – már 31 régióban bukkant fel a vírus, vélhetően annak omikron-változata.  

(Borítókép: Koronavírus-tesztelésre váró emberek Peking Haidian városrészében 2022. április 26-án. Fotó: Ng Han-kuan / MTI/AP)

Rovatok