Index Vakbarát Hírportál

Röhög az alsóház – Putyinék vissza akartak vágni, de rossz listát használtak

2022. április 27., szerda 15:38

Válaszlépésként arra, hogy a britek március 11-én kitiltották Nagy-Britanniából a Duma csaknem háromszáz képviselőjét, az orosz kormány ugyanezzel sújtotta a brit alsóház 287 képviselőjét. Az indok: nevezettek vezető szerepet játszottak az oroszellenes szankciók meghozásában és a ruszofób hisztéria kialakításában az Egyesült Királyságban. Apró probléma: a kitiltott brit politikusok jó része már három éve nem képviselő…

Válaszlépésként a brit kormány március 11-én hozott intézkedésére, amellyel kitiltotta az Orosz Föderáció Állami Dumájának 386 képviselőjét Nagy-Britanniából, személyi korlátozásokat léptetünk életbe a brit parlament alsóházának 287 tagjával szemben. Nevezett személyek, akik a legaktívabb szerepet játszották London oroszellenes szankcióinak meghozatalában, továbbá a ruszofób közhangulat, hisztéria kialakításában, nem léphetnek be Oroszország területére.

A fenti szövegű hírt szerdán a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség közölte, a forrás az orosz külügyminisztérium, személyesen Szergej Lavrov külügyminiszter. 

Csakhogy úgy tűnik, a Kreml egy régen lejárt névsor alapján tiltotta ki Oroszországból a brit alsóház tagjait. A listán megannyi olyan politikus neve szerepel, aki már idestova három éve nem is tagja a House of Commonsnak, ennélfogva nem is vehetett részt az Oroszországot sújtó szankciók megszavazásában.

Kezdjük a sort Dominic Grieve-vel, aki 2009-ig a tory árnyékkormány belügyminisztere volt, utána alsóházi tag, de csak 2019-ig. Ahogy a korábbi oktatási miniszter, Justin Greening és az árnyékkormány pénzügyminisztere, Oliver Letwin, akik szintén távoztak a parlamentből 2019-ben. A liberális demokrata Sarah Wollaston és a tory David Tredinnick is csak három évvel ezelőttig volt képviselő. Miként Jo Johnson, Boris Johnson miniszterelnök fivére, aki szintén 2019-ben távozott az alsóházból, de fölfelé:

ez idő szerint a Lordok Háza tagja.

Liz Truss brit külügyminiszter március 11-én tette közzé az orosz nemkívánatos személyek listáját, erre próbált most megtorló lépést hozni az orosz külügyminisztérium. Csakhogy itt ugyanaz lehetett a forgatókönyv, mint az Ukrajna elleni háború kirobbanásakor, amikor az orosz felderítés erősen téves adatokkal traktálta Vlagyimir Putyin elnököt. Most a kitiltásra szánt brit politikusok listája volt egy kicsit elavult.

Legalább három évvel. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozón vesz részt a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok érmeseivel és paralimpiai atlétáival 2022. április 26-án Moszkvában. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok