Index Vakbarát Hírportál

WHO: 79 százalékkal több kanyarós megbetegedést regisztráltak a tavalyi időszakhoz képest

2022. április 27., szerda 19:50

Tovább súlyosbítják a helyzetet az ukrajnai, etiópiai, szomáliai és afganisztáni válságok és konfliktusok, amelyek emberek millióit kényszerítették menekülésre otthonaikból.

Világszerte megugrott a kanyarós esetek száma – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben ismertetett jelentéséből. A dokumentum szerint 2022 első két hónapjában 79 százalékkal több kanyarós megbetegedést regisztráltak a tavalyi év azonos időszakához képest.

Ennek okaként a szakemberek azt nevezték meg, hogy

Tovább súlyosbítják a helyzetet az ukrajnai, etiópiai, szomáliai és afganisztáni válságok és konfliktusok, amelyek emberek millióit kényszerítették menekülésre otthonaikból, ami miatt a gyakran zsúfolt szállásokra került gyerekek nem kaphatták meg a szükséges védőoltást.

A jelentés felhívta a figyelmet: a koronavírus-járvány nyomán elrendelt távolságtartási szabályok feloldásával fennáll a veszélye annak, hogy a rendkívül fertőző kanyaró rohamtempóban kezd terjedni.

A cseppfertőzés útján terjedő kanyaró az influenzához hasonló tünetekkel és bőrkiütéssel járó betegség, amely tüdő-, középfül- vagy akár agyhártyagyulladáshoz is vezethet. Egyes esetekben halálos kimenetelű is lehet.

2020-ban 23 millió gyermek nem kapta meg a szükséges védőoltásokat.

2021 áprilisa és 2022 áprilisa között a betegség 21 nagyobb gócát jegyezték fel. A leginkább érintett Szomália, Jemen, Nigéria, Afganisztán és Etiópia volt. A WHO szerint a valós számok ennél lényegesen magasabbak lehetnek, mivel sok helyen nem lehet pontos egészségügyi adatokat rögzíteni.

Rovatok