Index Vakbarát Hírportál

Közel ezer menekült visszatoloncolásával vádolják az EU határvédelmi ügynökségét

2022. április 28., csütörtök 15:06

A Frontex, az Európai Unió határvédelmi ügynöksége legalább 957 menedékkérő visszatoloncolásában vett részt az Égei-tengeren 2020 márciusa és 2021 szeptembere között.

Vizsgálat folyik a Frontex, az EU legjobban finanszírozott, 758 millió eurós költségvetésű ügynöksége ellen, mivel korábban tagadták, hogy együttműködtek volna a görög hatóságokkal a menedékkérők illegális visszatoloncolásában, de a megszerzett adatok mást mutattak.

A Lighthouse Reports, a Der Spiegel, az SRF Rundschau, a Republik és a Le Monde közös vizsgálata feltárta, hogy a Frontex a saját adatbázisa szerint is részt vett a visszatoloncolásokban.

A közös vizsgálat szerint az információszabadságra vonatkozó kérelem alapján az ügynökség Jora nevű, belsőincidens-jelentő adatbázisában olyan menedékkérők visszatoloncolását regisztrálták az Égei-tengeren, akiket a tisztviselők távozás megakadályozásával jelöltek meg. A Frontex szerint ez olyan esetekre vonatkozik, amikor a bevándorlókat megállítják a nem európai országok hatóságai a tengeren a felségvizeiken, és visszaküldik őket az indulási helyükre.

A Frontex az adatbázis szerkesztett változatát bocsátotta rendelkezésre, de

145 távozás megakadályozása megjelölésű eset leírását tartalmazta,

amelyek eltérnek a török parti őrség, a tanúk, a kiszivárgott dokumentumok és más bizalmas források ugyanezen incidensekről szóló jelentéseitől.

Legalább huszonkét esetben a menedékkérőket csónakokból szállítottak le, görög mentőtutajokba tették, és a tengeren sodródva hagyták őket – írja a Guardian.

Rovatok