Index Vakbarát Hírportál

Új kormánya van Montenegrónak, megválasztották a miniszterelnököt

2022. április 28., csütörtök 20:14

Még februárban bukott meg a Zdravko Krivokapics vezette montenegrói kormány. Az új kabinetről szóló vita csütörtökön kezdődött meg, az új kormányfő Dritan Abazovics lett.

Dritan Abazovics lett Montenegró új miniszterelnöke. A 81 tagú parlament 45 képviselője támogatta az új, Európa-barát kormányt. A megválasztott kormányfő a képviselők előtt azonnal le is tette az esküjét  – számolt be az MTI.

A parlament csütörtökön a házelnököt is megválasztotta, amelyet egy többórás vita előzött meg. Ennek értelmében az új elnök Danijela Durovics, a Szocialista Néppárt (SNP) képviselője lett.

Dritan Abazovics beszédében kiemelte, hogy az új kormány két oszlopra támaszkodik: a jogállamiságra és a gazdasági fejlődésre.

Emellett öt főbb területen szeretnének előrelépést elérni: a korrupció elleni harc, a fenntartható befektetések, az európai integráció, a környezetvédelem, valamint a gyerekek és a fiatalok megerősítése terén.

A kormánypártok kisebbségben vannak a parlamentben, mindössze 16 képviselőjük van, ám élvezik a Milo Djukanovics vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 30 képviselőjének támogatását is annak ellenére, hogy a DPS nem tagja a kormánynak.

Milo Djukanovics államfő március elején kérte fel Dritan Abazovics volt miniszterelnök-helyettest, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom vezetőjét a kormányalakításra.

Az előző montenegrói kormány február elején bukott meg , amikor a 81 tagú parlamentben 43-an támogatták a Zdravko Krivokapics vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Az indítványt a kormánykoalíció kisebbik pártja, az URA adta be az ellenzékkel karöltve.

Rovatok