Index Vakbarát Hírportál

„Kijev Szellemét” lelőtték, de már március 13-án

2022. április 29., péntek 20:51

Az ukrajnai háború kezdeti napjaiban legendai státuszra emelkedett a „Kijev Szellemeként” (Ghost of Kyiv) emlegetett ukrán pilóta, aki állítólag számolatlanul lőtte le a támadó orosz repülőgépeket. Pénteken a londoni Times közölte, hogy a pilóta gépét lelőtték az oroszok, de már másfél hónappal ezelőtt, március 13-án. Utólag felfedték a hős személyazonosságát is.

A Kijev Szellemeként elhíresült pilóta gépét légi harcban lőtték le az oroszok, még március 13-án, valahol Ukrajna fölött. Halála után közölték a nevét és rendfokozatát: Sztyepan Tarabalka őrnagy volt a legendás vadászpilóta, aki MiG–29-es gépével állítólag ellenséges repülők tucatjait lőtte le, mielőtt maga is hősi halált halt. A 29 évesen lelőtt Tarabalka őrnagyot felesége, Olenja és nyolcéves kisfia, Jarik gyászolja.

A hírt a londoni Times közölte, megemlítve, hogy Tarabalka őrnagy az ukrán hadvezetés szerint nem kevesebb mint 40 ellenséges gépet semmisített meg, és végül a nyomasztó túlerővel vívott légi harcban lelte halálát. Az őrnagy posztumusz megkapta a legmagasabb ukrán katonai kitüntetést, az Aranycsillag Rendet, továbbá az Ukrajna Hőse elismerést.

A hős sisakját és pilótaszemüvegét a Times szerint Londonban árverésre bocsátják. 

(Borítókép: Az Ukrán Légierő MiG–29-es vadászgépei gyakorlat közben 2016. augusztus 3-án. Fotó: Sergei Supinsky / Afp)

Rovatok