Index Vakbarát Hírportál

Amal Clooney: Ukrajna egy mészárszék lett

2022. április 29., péntek 13:33

Az ismert emberi jogi ügyvéd, nemzetközi jogász Amal Clooney az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén szólalt fel New Yorkban az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Amal Clooney Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúját felháborítóan gyalázatosnak tartja.

„Ukrajna mára egy mészárszék lett. Közvetlenül Európa szívében. Vlagyimir Putyin orosz elnök agresszív háborúja felháborítóan gyalázatos” – mondta el a Guardianen is megjelent felszólalásában Amal Clooney emberi jogi ügyvéd, George Clooney felesége New Yorkban, az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai gyűlésén. 

Valóban megtörténhet, hogy gyermekek ezreit deportálják most Oroszországba? Valóban megtörténhet, hogy tinédzser lányokat erőszakolnak meg a nyílt utcán, a családjuk és a szomszédaik szeme láttára? Valóban megtörténhet, hogy egy épületet, amelyben gyerekek tartózkodtak, valóban lebombáznak? A Mariupolban tartózkodó civileket pedig szisztematikusan kínozzák és éheztetik halálra? A válasz pedig sajnos: igen

– fogalmazott az ismert nemzetközi jogász, például Julija Timosenko volt ukrán elnök jogi képviselője, aki hozzátette, olvassa a híreket az ukrajnai helyzettel kapcsolatban, de fogalma sincs, hogyan dolgozza föl mindazt a szörnyűséget, amivel szembesül.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket ITT találja.

(Borítókép: Amal Clooney 2022. április 27-én New Yorkban. Fotó: Timothy A. Clary / AFP)

Rovatok