Index Vakbarát Hírportál

Hogyan lett a liberális Muskból bigott jobbos, miközben meg sem mozdult?

2022. április 29., péntek 20:33

Évek óta nem tapasztalt felzúdulást keltett egyes körökben, hogy Elon Musk, a világ leggazdagabb embere 44 milliárd dollárért megvásárolta az egyik legfontosabb közösségi platformot, a Twittert. Mindenki találgatja, vajon mit akar kezdeni az excentrikus dél-afrikai mágnás a kétségkívül hatalmas erejű kommunikációs eszközzel. Úgy tűnik, egyértelmű: a szabad véleménynyilvánítás korlátozatlan platformjaként akarja használni.

Elon Musk pénteken megjelentetett egy rajzot az immár általa tulajdonolt Twitteren, amellyel azt akarta illusztrálni, hogy miközben ő ugyanolyan liberális nézeteket vall, mint 2008-ban, az időközben eltelt 14 év alatt a „woke progresszívak” annyira eltolták szélsőbalra a koordináta-rendszert, hogy maga Musk ma már egyesek szemében „bigott szélsőjobbosnak” tűnik. Íme az abszolút közérthető, már-már minimalista gyerekrajz, amelyen a pálcikaember „Me”, azaz Én, vagyis személyesen Elon Musk.

A legfelső, 2008-as helyzetet bemutató ábrán Musk még a centrumtól balra helyezkedik el, majdnem ott, ahol a többi liberális, miközben a konzervatívokat széles szakadék választja el tőle.

Közben eltelik négy év, 2012-ben vagyunk, amikor Barack Obamát másodszor is megválasztják az Egyesült Államok elnökének. Musk hajszálra ugyanott áll, mint négy évvel korábban, de a liberálisok lélekszakadva futnak balra, és a koordináta-rendszer nulla pontja, origója, a centrum már majdnem egybeesik Musk pozíciójával.

És elérkezünk a majdnem mához, 2021-hez, amikor már Joe Bidennek hívják az elnököt. Musk továbbra is mozdulatlan, de a centrumot már tőle balra találjuk, a liberálisok pedig – akiknek most már woke progresszív a nevük – már majdnem leesnek a térképről, annyira annak bal oldalán állnak, és azt kiabálják Musk felé: „Bigott!”

Egy április 27-i, szerdai bejegyzésében mindenki számára érthetően fogalmazta meg ars poeticáját:

Ahhoz, hogy a Twitter kiérdemelje a közbizalmat, politikailag semlegesnek kell lennie, ami valójában azt jelenti, hogy egyformán fel kell háborítania a szélsőbalt és a szélsőjobbot!

Musk pálcikaemberes Twitter-üzenete azok után született meg, hogy a baloldalon pánik tört ki, amikor a Forbes által 221 milliárd értékűre taksált mágnás 44 milliárdért megvásárolta a platformot.

Már olyan szélsőséges vélemények is születtek, mint Joy Reidé, az MSNBC New York-i székhelyű kábeltévé-csatorna műsorvezetőjéé, aki egyenesen azt találta mondani, hogy a dél-afrikai születésű Musk azért vette meg a Twittert, mert visszasírja az apartheid rendszert…

Íme:

Kétségtelen, hogy Musk lazítani akar a Twitter szigorú cenzúrázási szabályain, és gyakorlatilag meg akarja engedni, hogy mindenki kifejthesse a véleményét a szélsőbaltól a szélsőjobbig. Musk részletesen ki is fejtette a szólásszabadságról vallott nézeteit:

A szólásszabadságon én a törvények betartását értem. Ellenzem azt a cenzúrát, amely messze túlmegy a törvény által megengedett határokon, nem fogadom el azt, amikor a cenzúra szigorúbb a törvényeknél. Ha az emberek korlátozni akarják a szólásszabadságot, akkor majd a korábbinál szigorúbb törvények meghozatalára kényszerítik a kormányt, illetve a törvényhozást. Ebből következik, hogy túlmenni a törvény keretein ellenkezik az emberek akaratával.

(Borítókép: Elon Musk 2018. június 14-én. Fotó: Joshua Lott / Getty Images)

Rovatok