Index Vakbarát Hírportál

Találkozhat Putyin és Zelenszkij?

2022. április 29., péntek 13:45

Indonézia elnöke megszervezhette az első találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök között – számolt be a Sky News.

Joko Widodo, a G20-ak jelenlegi vezetője meghívta Zelenszkijt és Putyint is a novemberi vezetői csúcstalálkozóra. Ugyan a nyugati országok – köztük az Egyesült Államok – próbált nyomást gyakorolni, hogy zárja ki az orosz vezetőt a találkozóból, azonban az indonéz kormányfő ezt elutasította. 

Widodo egyébként nemrégiben beszélt Zelenszkijjel, aminek során elutasította az Ukrajnának szánt fegyverkezési kérelmet, mivel a délkelet-ázsiai ország külpolitikája igyekszik fenntartani a stratégiai semlegességet.

Putyin és Zelenszkij egy asztalnál? 

Ugyan Ukrajna nem tagja a G20-aknak, azonban az indonéz elnök meghívta Zelenszkijt is a találkozóra

Tárgyalásokat folytattam Joko Widodo indonéz elnökkel. Megköszöntem a szuverenitás és a területi integritás támogatását, különösen az ENSZ-ben elfoglalt egyértelmű pozíciót. Hálás vagyok a G20-csúcson való részvételre való felkérésért

– írta Zelenszkij Twitter-oldalán. 

Egy magas rangú ukrán kormánytisztviselő szerint Zelenszkij úr részvétele „elsősorban a harctéri helyzettől függ”. Az indonéz kormányfő azt mondta, hogy Putyin úr is részt kíván venni, de a Kreml szerint erről még nem született döntés. 

Ugyan a találkozó csak november 15-én esedékes, azonban előfordulhat, hogy ez lesz az első alkalom, hogy a két kormányfő személyesen találkozik. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij. Fotó:  Alexey DANICHEV / SPUTNIK / AFP /  Handout / UKRAINE PRESIDENCY / AFP)

Rovatok