Index Vakbarát Hírportál

Oroszbarát hackercsoport támadta a NATO és állami intézmények honlapját

2022. április 29., péntek 14:54

Elérhetetlenné vált péntek hajnalban több román állami és pénzügyi intézmény honlapja az ellenük indított, szolgáltatásmegtagadást előidéző túlterheléses kibertámadás miatt.

Egyebek mellett a kormány, a védelmi minisztérium, a határrendészet és az állami vasúttársaság honlapját támadták a hackerek.

A kormányzati szervek informatikusai együttműködnek az illetékes kibervédelmi intézmények szakértőivel a hozzáférés helyreállítása és az okok azonosítása érdekében.

A Gov.ro kormányzati portál elérhetőségét a közlemény kiadása előtt helyreállították.

A védelmi minisztérium közleménye szerint a támadás csak a nyilvános honlapjukat bénította le, amelyen nem tárolnak titkos adatokat. A támadás nem érintette a védelmi minisztérium informatikai hálózatait.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) később közölte az Országos Cyberint Központ nyomozásának eredményét. A hackerek Románián kívüli hálózatokban működő eszközökről bénították meg pénteken több órán keresztül román közintézmények és pénzügyi intézmények honlapját.

A támadásért a keleti eredetű, oroszbarát Killnet hackercsoport vállalta a felelősséget,

amely múlt hónapban hasonló túlterheléses támadásokat intézett az Egyesült Államok, Észtország, Lengyelország, Csehország, valamint a NATO egyes honlapjai ellen – írja az MTI.

Rovatok