Index Vakbarát Hírportál

Törökország légtérsértéssel vádolja Görögországot

2022. április 29., péntek 14:27

Törökország légtérsértéssel vádolta meg Görögországot. Athén viszont már régóta sérelmezi, hogy a török légierő lakott területeket érintően és tengeri berepülésekkel sérti a légterét.

A török légtér megsértésével vádolta meg a görög légierőt Ankara, hozzátéve, hogy a török gépek csupán görög behatolásokra válaszoltak.

Tanju Bilgiç török külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt három napban a görög légierő számos alkalommal megsértette Törökország légterét Didin Datça és Dalaman felett. Egy biztonsági illetékes pénteken harminc légtérsértést említett. Az ügyben a török légierő csupán a kölcsönösség elvét alkalmazta, és azt vetette Athén szemére, hogy Görögország a felelős a feszültségért – tette hozzá Bilgiç.

Jannisz Ikonomu görög kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy a török fél egy nap alatt eddig sosem tapasztalt mértékben, 126 alkalommal sértette meg a görög légteret, Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a sorozatos légtérsértéseket Athén a NATO felé is jelezte.

Egy ideje zajlik a vádaskodás

A kölcsönös vádaskodások kevesebb mint két hónappal Recep Tayyip Erdoğan török elnök és Micotákisz isztambuli találkozója után hangoztak el, amelyen a felek a kapcsolatok javítását tűzték ki célul. Az ekkor kiadott közleményben leszögezték, hogy a két NATO-tagország közötti véleménykülönbségek ellenére – tekintettel Törökországnak és Görögországnak az európai biztonsági szervezetben betöltött különleges felelősségére az Ukrajna elleni orosz támadás közepette – igyekeznek javítani kapcsolatukon.

Az elmúlt években Athén már többször bírálta Ankarát amiatt, hogy a török légierő lakott területeket érintően és tengeri berepülésekkel megsértette Görögország légterét. Az Európai Unió korábban szintén bírálatának adott hangot a sorozatos légtérsértések miatt – számolt be az MTI. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, pénteki percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok