Index Vakbarát Hírportál

A tálibok betiltották a nyakkendőviseletet a férfiak számára Afganisztánban

2022. május 1., vasárnap 17:58

A tálib hatalom levélben adott utasítást az iskoláknak, hogy a női diákok hidzsábba és iskolai egyenruhába öltözködjenek, míg a férfiaknak tilos nyakkendőt viselniük.

Az afganisztáni tálibok vezetése rendelettel betiltotta a nyakkendőviseletet az ország oktatási intézményeiben a diákok és tanárok számára – közölte vasárnap a közel-keleti kérdésekkel foglalkozó MEMRI amerikai médiakutató intézet.

A magát Iszlám Emirátusnak nevező tálib hatalom egy március 15-én keltezett levélben adott utasítást az iskoláknak, hogy a női diákok hidzsábba és iskolai egyenruhába öltözködjenek, míg a férfiaknak tilos nyakkendőt viselniük.

Arra hivatkozva, hogy a zene tiltott az iszlámban, a tálibok elkezdték a hangszerek megsemmisítését, munkanélküliségre ítélve számos zenészt, hangszerkészítőt és énekest. 

A radikális iszlamisták tavaly augusztusi hatalomra kerülésüket követően elkezdték bevezetni a szigorú iszlám törvénykezést és előírásokat, betiltva a szakáll lenyírását, a divatos nyugati frizurákat és erőteljesen korlátozva a nők jogait is. A déli Uruzgán tartomány tálib tisztségviselői azt is elrendelték, hogy a kormányzati alkalmazottak az iszlám hagyományoknak megfelelően szakállt növesszenek.

Rovatok