Index Vakbarát Hírportál

Grafikán mutatják be az oroszok, hogy milyen gyorsan tudják elpusztítani Európát

2022. május 1., vasárnap 18:43 | aznap frissítve

Az orosz állami televízióban egy grafikán mutatták be, hogy milyen gyorsan tudnák elpusztítani Európát atomtámadásokkal. Eszerint három percen belül London, Párizs és Berlin ellen is atomtámadást tudna végrehajtani Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Julia David médiaelemző tette közzé Twitter-oldalán a videót, amelyben az orosz Rosszija–1 csatornán látható, 60 perc című politikai beszélgetős műsor egy részlete látható.

Az orosz tévé folyamatosan nukleáris csapásokkal fenyegeti a nyugati nemzeteket, kétségbeesetten próbálja elriasztani őket attól, hogy továbbra is segítsenek Ukrajnának. Mellékesen megjegyzem, ez az első állami tévéműsor-vezető, aki, úgy tűnik, nem hajlandó meghalni a Szülőföldért, és vitába száll a vehemens törvényhozóval

– tette hozzá a médiaelemző a videóhoz. 

A beszélgetés résztvevői a brit védelmi miniszter azon kijelentésére reagáltak, miszerint Nagy-Britannia támogatja, hogy Ukrajna az orosz infrastruktúra ellen hajtson végre támadásokat. 

Alekszej Zsuravljov, a nacionalista Rogyina párt elnöke kijelentette, hogy nagyon is komolyan gondolja, hogy csak egy Szarmat rakétába kerülne, és az Egyesült Királyság szigetei megszűnnek létezni.

A műsorban ezután mutatták be azt a grafikát, ami részletezte, hogy Moszkva csupán 106 másodperc alatt képes lenne atombombát robbantani Berlin felett, Párizst mindössze 200 másodperc és Londont 202 másodperc alatt érné el a rakéta.

Az egyik műsorvezető felhívta a pártelnök figyelmét, hogy a briteknek is van atombombájuk, és egy ilyen háborút a Földön senki sem élne túl, mire Zsuravljov annyit mondott: „Nem baj, tiszta lappal kezdjük újra”.

A rettegett Sátán

A műsorban a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát emlegetik, amely több nukláris robbanófej hordozására is alkalmas. A katonai jelzésben az RS–28 Szarmat Oroszország legerősebb ballisztikus rakétájának számít. A NATO nemes egyszerűséggel csak Sátán 2-nek nevezi a szupernehéz, termonukleáris fegyverzetű, interkontinentális hatótávolságú fegyvert.

Az orosz hadsereg nemrégiben sikeresen tesztelte a Szarmatot, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy „ez az egyedülálló fegyver megerősíti fegyveres erőink harci potenciálját, megbízhatóan garantálja Oroszország biztonságát a külső fenyegetésekkel szemben, és elgondolkodtatja azokat, akik a féktelen agresszív retorika hevében megpróbálják fenyegetni országunkat”.

Miután az oroszok sikeresen útnak indították a 11 ezer kilométer hatótávolságú Sátán 2-t, a védelmi minisztérium azt közölte, hogy „a Szarmat a világ legerősebb rakétája, amely képes a legtávolabbi célpontok megsemmisítésére, és amely jelentősen növeli országunk stratégiai nukleáris erőinek harci erejét”.

Vlagyimir Putyin még a háború elején ugyan beszélt arról, hogy a legmagasabb készültségbe helyezték az orosz nukleáris csapásmérő egységeket, ennél tovább azonban egyelőre nem ment. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont már a nukleáris fegyverkezés és a harmadik világháború veszélyeire is figyelmeztetett. 

Arról, hogy milyen hatása lenne annak, ha az oroszok atomfegyvert vetnének be Ukrajnában, itt írtunk.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép:  Az orosz hadsereg egy Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelt az oroszországi Arhangelszk régióban 2022. április 20-án.  Fotó:  Russian Defence Ministry / Reuters)

Rovatok