Index Vakbarát Hírportál

Összecsaptak a tüntetők és a rendőrök Isztambulban

2022. május 1., vasárnap 17:45

A helyi sajtó szórványos összecsapásokról is beszámolt a biztonsági erők és a tüntetők között, akik az Isztambul szívében található Taksim térre próbáltak eljutni.

A török rendőrség 164 tüntetőt állított elő vasárnap Isztambulban egy hatóságilag nem engedélyezett, május elsejei megmozduláson – közölte a török nagyváros kormányzói hivatala. A tájékoztatás szerint az aktivisták a hatósági figyelmeztetések ellenére vettek részt a tüntetésen.

A török hatóságok a korábbi évek gyakorlatának megfelelően lezárták a sokak számára szimbolikus jelentőségű teret, a szakszervezetek képviselőinek mindössze egyetlen koszorú elhelyezését hagyták jóvá.

Idén Isztambul kisázsiai részén számos ember gyűlt össze a munka ünnepe alkalmából. Megmozdulások voltak Ankarában, Izmirben és más török nagyvárosokban is.

A megmozdulásokon felszólalók leginkább Törökország gazdasági válságával és a hivatalosan 60 százalékot is meghaladó inflációval foglalkoztak.

(Borítókép: Rendőrök dulakodnak a tüntetők egy csoportjával a Taksim téren, Isztambulban 2022. május 1-jén. Fotó: Kemal Aslan / Reuters)

Rovatok