Index Vakbarát Hírportál

Teával hallgatták ki az oroszok, Macron mentette meg – ő a Kreml strómanja?

2022. május 1., vasárnap 19:43 | aznap frissítve

Kihallgatója teával kínálta, Macron lényegében megmentette. Oroszországban brit kémnek tartják, az ukránok szerint az orosz titkosszolgálat ügynöke. A francia menedékjogot visszautasította, a Die Welt állásajánlatát nem. Minderről a Politicónak nyilatkozott Marija Ovszjannyikova.

Kihallgatásáról beszélt a Politicónak az orosz televíziós, Marija Ovszjannyikova, aki március 14-én este fél tízkor az ukrán és az orosz zászló színeit viselő nyakláncot viselve és egy háborúellenes plakátot lóbálva robbant be Oroszország vezető esti hírműsorának, a Vremjának a forgatására.

Állítsátok meg a háborút! Ne higgyetek a propagandának. Itt hazudnak nektek – írta oroszul. – Stop the war, no to war, stop the war, no to war – kiabálta akkor angolul a televíziós csatorna élő adásában.

Néhány pillanatra Ovszjannyikova tiltakozását Moszkva és Közép-Oroszország minden otthonában sugározták. Aztán az adás megszakadt, Ovszjannyikovát őrizetbe vették, az Osztankino nevű állami televíziós stúdiókomplexumban lévő rendőrőrsre vitték, majd onnan a moszkvai Nemzetgazdasági Teljesítmények Kiállítása, a VDNKh rövidítéssel ismert nagy, kiállítótermekkel rendelkező helyre, ahol a következő 14 órában fogva tartották.

Az összes újságíró engem keresett, az összes ügyvéd. Kerestek engem Osztankinóban, ahol egy nagy rendőrkapitányság van. De hogy a kiállítási központban van egy rendőrkapitányság – erről egyetlen újságíró sem tudott. Ez egy titkos osztály, egy kis rendőrőrs, oda vittek engem. 

Ez nem a Lubjanka börtöne volt – mondta, utalva az Orosz Föderáció Szövetségi Biztonsági Szolgálatának (FSZB), a szovjet KGB utódjának féltett főhadiszállására. Nem voltak bilincsek, nem kínoztak meg – fogalmazott.

Ovszjannyikovát főként két férfi hallgatta ki. A nő elmondása szerint mindketten a harmincas éveik közepén jártak, s szerinte egyikük sem volt különösebben jóképű. A számára végtelennek tűnő kihallgatás után, a hajnali órákban a kihallgatója azt mondta: „Igyunk egy csésze teát. Együnk egy kis blinit. Mindenki éhes.”

„Valamiért nem féltem. Abban a pillanatban nem féltem. Most kétszer is meggondolnám” – mondta Ovszjannyikova. 

Miközben kihallgatták, a tisztek telefonja folyamatosan csörgött. Az újságírónő hallotta, ahogy kihallgatói felettesükkel beszélnek, akik elmondták nekik, hogyan reagált a világ a tiltakozására és az azt követő eltűnésére, miközben azon vitatkoztak, milyen vádat emeljenek ellene.

Az első nagy változást az hozta a kihallgatása során, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében megköszönte Ovszjannyikova akcióját, mondván, hálás „kifejezetten annak a hölgynek, aki egy háborúellenes plakáttal lépett be az Egyes Csatorna stúdiójába”.

Az igazi áttörés azonban aznap reggel történt, amikor Emmanuel Macron francia elnök aggodalmát fejezte ki Ovszjannyikova holléte miatt, és újságíróknak azt mondta: „Nyilvánvalóan lépéseket teszünk annak érdekében, hogy kollégájuknak a nagykövetségen védelmet vagy menedékjogi védelmet nyújtsunk”.

Amint Macron ezt kijelentette, a kihallgató telefonja megcsörrent, és azt az utasítást kapta, hogy ne büntetőjogi, hanem közigazgatási vádakat emeljen, amelyekkel legfeljebb 10 napos büntetést szabhatnak ki, előbbi miatt akár 15 évre is bebörtönözhetik.

„Hallottam a beszélgetés egy részét” – mondta Ovszjannyikova. Megértettem, hogy hívást kaptak a felsőbb vezetéstől, és további kérdéseket tettek fel nekik. Nyilvánvalóan megmondták nekik, hogy mit kérdezzenek tőlem. Aztán a nyomozó viccelődött:

Ó, most már Macron is magáról beszél, valami meg fog változni.

„Lehetséges, hogy Macron a nagyon gyors reakciójával és a politikai menedékjog felajánlásával megmentett a büntetőjogi vádaktól” – mondta az újságírónő.

A büntetőjogi vádak alóli mentesülés végül másfajta büntetést hozott. Ugyan viszonylag csekély, 30 000 rubeles (280 dolláros) bírságot fizetett, és elhagyhatta Oroszország területét, a közvéleménytől kemény vádakat kapott. 

Oroszországban brit kémnek vagy árulónak neveznek

– mesélte Ovszjannyikova.

Hogy az ukránok kételkedjenek bennem, bedobták, hogy az FSZB ügynöke vagyok.
Így az egyik oldalon ezért, a másik oldalon azért gyűlölnek, és a Kreml számára ez nagyon hasznos. Szerintem most valószínűleg a kezüket dörzsölik örömükben, és arra gondolnak, hogy milyen nagyszerű munkát végeztek. A Kreml nagyon okos. Átgondolták a dolgot, és nagyon jó stratégiájuk van: Minden lehetséges módon megpróbálják leértékelni a fellépésemet, megalázni, becsmérelni, mocskolódni, befedni engem. 

Az újságírónő a francia menedékjogot nem fogadta el, majd akciója és letartóztatása után egy hónappal állást kapott a német Die Weltnél. A Vitsche Berlin nevű ukrán ifjúsági szervezet emiatt tüntetett az újság szerkesztősége előtt. Az aktivisták közleményben közölték, hogy ellenzik Ovszjannyikova kinevezését, mert „lehetetlen ellenőrizni, hogy Marija Ovszjannyikova abbahagyta-e az együttműködést Oroszországgal”.

A legfőbb kérdés, ami mindenkit érdekel vele kapcsolatban, az az, hogy Marija Ovszjannyikova disszidens – vagy a Kreml strómanja?

Ulf Poschardt, a Die Welt főszerkesztője azt mondta az újságírónőről:

Ő a kognitív disszonanciában élő oroszok szimbóluma – ismeri a nyugati világot, de egy olyan rendszerben él, amelynek össze kell omlania ahhoz, hogy megteremtse a szabadságot a nyugati rendszerben való élethez.

Hozzátette: szerinte nyitottnak kell lenni azok felé, akik úgy döntenek, hogy nem akarnak többé a rendszer részei lenni Oroszországban. 

Ovszjannyikova erre reagálva azt mondta: megérti a szkeptikusokat, és helyre akarja tenni a dolgokat. Készen áll egy poligráfos vizsgálatra, hogy bármilyen kérdésre válaszoljon. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, vasárnapi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Marija Ovszjannyikova 2022. április 11-én. Fotó: AFP)

Rovatok