Index Vakbarát Hírportál

Németország bepereli Olaszországot

2022. május 1., vasárnap 14:29

Németország bepereli Olaszországot az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (IJC), amiért továbbra is lehetővé teszi a második világháborús német háborús bűnök áldozatainak, hogy jóvátételt követeljenek a bíróságon.

A lépés közvetlen kiváltó oka az, hogy egy olasz bíróság náci háborús bűncselekmények miatt járó kártérítés forrásának előteremtésére május 25-ig elrendelheti olyan római ingatlanok árverezését, amelyekben német intézmények működnek. Köztük van a Goethe Intézet olaszországi központja, az 1829-ben éppen Rómában alapított német régészeti intézet (DAI) és az 1888-ban ugyancsak Rómában alapított német történeti intézet (DHI) − írta meg az MTI. 

Ennek megakadályozására Németország ideiglenes jogvédelmet kért az IJC-n.

Az ügy háttere az IJC egyik, 2012-ben született döntése, amelynek értelmében Németország eleget tett a náci rezsim idején Olaszországban elkövetett bűncselekmények miatti jóvátételi kötelezettségének, ezért az államokat megillető mentesség – szuverén immunitás – elve alapján érvénytelenek az ilyen ügyekben magánszemélyek javára, Németország terhére hozott ítéletek.

Az alkotmánybíróság szerint nem alkalmazható az állami mentesség

Az olasz alkotmánybíróság azonban 2014-ben kimondta, hogy háborús vagy emberiesség elleni bűncselekmények esetében nem alkalmazható az állami mentesség elve, vagyis a náci diktatúra áldozatai vagy azok hozzátartozói továbbra is perelhetik Németországot kártérítésért, az ilyen pereket kizáró szabályozás pedig alkotmányellenes.

Időközben nagyjából 25 ilyen eljárás indult olaszországi bíróságokon.

Sokáig kellett várniuk az áldozatoknak a jóvátételre

A ZDF német országos köztelevízió az összeállításában kiemelte, hogy a náci rezsim külföldi áldozatainak a második világháború után sokáig kellett várniuk a jóvátételt rendező politikai megállapodásra. Az első, úgynevezett globális megállapodásokat 1959 és 1964 között kötötte az akkori Nyugat-Németország európai partnerekkel. Olaszországgal a megegyezést 1961-ben írták alá. Az 1963-ban életbe lépett egyezmény alapján 40 millió márka jár azoknak az olaszországi áldozatoknak – haláluk esetén a hozzátartozóiknak –, akiket „faji, hitbeli vagy ideológiai okokból” üldözött a nemzetiszocialista rendszer, és akik „szabadságukban vagy egészségükben kárt szenvedtek”.

A ZDF műsorában rámutattak arra is, hogy a német hadsereg (Wehrmacht) és a náci párt fegyveres szervezete (SS) „sok embert gyilkolt meg a második világháborúban Olaszországban”.

(Borítókép: A hágai Nemzetközi Bíróság épülete 2006. április 12-én. Fotó: Michel Porro/Getty Images)

Rovatok